Meksički grad Juarez dugo je vremena bio smatran jednim od najopasnijih gradova na svijetu zbog nasilja povezanog s preprodajom droge i borbi za prevlast i teritorij koju su vodili različiti karteli.

Međutim, u razdoblju između 2010. i 2015. stopa ubojstava pala je s 3766 na 256, te je Juarez do danas izvan crne liste gradova.

Iako je na ovaj pad utjecao i poboljšan rad lokalnih vlasti, postoji još jedan dublji razlog: klanjanje Isusu u Presvetom oltarskom sakramentu. Cjelodnevno klanjanje pokrenuo je vlč. Patricio Hilemana koji je uvjeren da se grad mijenja kada se župa danonoćno klanja Bogu.

Vlč. Hileman je 2013., zajedno s misionarima, otvorio prvu kapelicu za cjelodnevno klanjanje u Juarezu. U to je vrijeme, prema njegovu iskazu, četrdeset ljudi dnevno umiralo u obračunima bandi. U dva mjeseca nakon otvaranja kapelice nije bilo prijavljeno niti jedno ubojstvo.

Mještani smatraju kako je sukobe povećavala činjenica da se vojska borila na strani jedne bande, dok se policija borila na strani druge. Međusobno su se ubijali i spaljivali jedni drugima kuće kako bi natjerali drugu stranu da napusti područje.

Inicijativa za pokretanjem cjelodnevnog klanjanja krenula je od jednog župljanina koji je bio uvjeren da ih u situaciji nesigurnosti samo Isus može spasiti i vratiti im mir. Samo tri dana nakon njegova prijedloga otvorena je prva kapelica dostupna dvadeset i četiri sata za molitvu pred svetohraništem, a do danas ih je otvoreno već deset.

Uz klanjanje su vezani i neki zanimljivi događaji. Jednog je dana jedna vjernica bila na putu prema kapelici kako bi bila tamo u trenutku svetog sata (3 sata ujutro), kada su joj put prepriječila šestorica vojnika koji su htjeli znati kamo ide. S obzirom na to da su bili nepovjerljivi prema njezinom odgovoru, odlučili su ići s njom kako bi se uvjerili.

U trenutku kada su došli do kapelice, šestero je drugih žena bilo unutra na klanjanju. Tada je gospođa koja ih je dopratila rekla vojnicima: “Mislite li da nas vi štitite? Mi molimo za vas dvadeset i četiri sata na dan.”

Pogođen prizorom, jedan je od vojnika pao na pod i počeo plakati ispred Presvetog sakramenta. Idućeg je dana došao sam u tri ujutro u civilnoj odjeći roneći potoke suza.

No smanjenje kriminala i ubojstava nije jedina promjena koja se dogodila u gradu nakon uvođenja cjelodnevnog klanjanja. Prije nego što je s klanjanjem započeto, svjedoči vlč. Hileman, planirali su zatvoriti sjemenište, budući da je u njemu bilo samo osam sjemeništaraca, a sada ih je osamdeset osam. Štoviše, riječ je o sjemeništarcima koji su sudjelovali na klanjanju u vrijeme svetog sata.

Objasnio je i posebnu blagodat molitve u ranojutarnjim satima: “To je razdoblje kada ste najsmireniji, kada bolje čujete Boga. Vaš um i vaše srce su smireniji, sami ste s Gospodinom. Ako ste velikodušni s Isusom, on će biti tisuću puta velikodušniji s vama.”

Podsjetimo, danonoćno klanjanje u Hrvatskoj održava se u Rijeci u kapelici posvećenoj sv. Ivanu Mariji Vianneyu. U Zagrebu se u kapelici Corpus Domini klanjanje održava svaki dan od 7 do 17 sati, u Splitu u kapelici Gospe Ranjene od 7:30 do 17 sati, a u Šibeniku u župi Pohođenja Blažene Djevice Marije od 8 do 19 sati.

Ivo Džeba | Bitno.net