Predsjednik Poljske biskupske konferencije rekao je kako je vatikanski pristup Rusiji “naivan i utopistički”, prenosi CNA.

Nadbiskup Stanisław Gądecki svoja je razmišljanja podijelio u razgovoru za poljsku novinsku agenciju KAI nakon posjeta Ukrajini koji je trajao od 17. do 20. svibnja tijekom kojeg se sastao s nadbiskupom Paulom Gallagherom, vatikanskim tajnikom za odnose s državama.

“Po mom mišljenju vatikanski pristup Rusiji trebao bi postati zreliji, budući da se prošli i sadašnji pristup čini vrlo naivnim i utopističkim”, rekao je Gądecki za KAI.

“Naravno, cilj stvaranja kontakata i dijaloga je plemenit i temelji se na činjenici da je Rusija velika i zaslužuje poštovanje. No, nije praćen dovoljno ozbiljnim promišljanjem s vatikanske strane.”

“Za Rusiju je Vatikan važan čimbenik, ali istovremeno i onaj kojeg treba ponižavati, kao što je sam Putin nekoliko puta pokazao kada je namjerno kasnio po nekoliko sati na susrete s Papom”, kazao je poljski nadbiskup.

Gądecki se referirao na susrete Putina i Franje u Vatikanu 2013., 2015. i 2019. godine. Zabilježeno je da je Putin 2013. kasnio 50 minuta, 2015. 70 minuta, dok je 2019. kasnio sat vremena.

“Sveta Stolica treba shvatiti da bi, u najmanju ruku, morala biti pažljivija u odnosima s Rusijom. Iz iskustava zemalja Srednje i Istočne Europe se čini da je laganje druga narav ruske diplomacije”, dodao je poljski nadbiskup.

Spomenuvši blaženog Stefana Wyszyńskiog koji je bio na čelu Crkve u Poljskoj tijekom razdoblja komunizma, Gądecki je kazao kako pokojni kardinal nije uspio promijeniti stvari.

“Radikalna promjena dogodila se tek s pontifikatom Ivana Pavla II., ali čini se da se vraćamo na stare odnose”, smatra Gądecki.

Poljski nadbiskup ističe i kako je svjestan da vatikanska diplomacija, budući da se kršćani bore na obje strane, ne želi upirati prstom u agresora nego želi diplomatski putem doći do mirnog rješenja, no dodaje i da je u situaciji rata “najvažnije da Sveta Stolica podupire Ukrajinu na svim razinama i ne slijedi utopističke ideje teologije oslobođenja”.

U razgovoru za KAI Gądecki je kazao da je s nadbiskupom Gallagherom razgovarao i o pismu upućenom njemačkim biskupima u kojem je kritizirao odluke njihovog Sinodalnog puta.

“Nadbiskup Gallagher obavijestio me da je kardinal Parolin bio zahvalan na pismu upućenom Georgu Bätzingu, predsjedniku Njemačke biskupske konferencije, u kojem sam kritizirao Njemački Sinodalni put”, kazao je poljski nadbiskup.