Predsjednik Poljske biskupske konferencije, nadbiskup Stanistlaw Gadecki, pozvao je biskupe diljem svijeta da se angažiraju u proglašenju svetog Ivana Pavla II. crkvenim naučiteljem i suzaštitnikom Europe. Poljski nadbiskup je u pismu zatražio podršku, donosi Catholic Herald.

„Pedeset godina nakon sovjetske dominacije nad srednjoistočnom Europom stvorila se slika kako se Europa sastoji samo od Njemačke, Francuske, Italije, Ujedinjenog Kraljevstva i skandinavskih zemalja. Može se reći da je Ivan Pavao II. pola Europe vratio “iz nepostojanja“ te vratio veliku i divnu baštinu kulturnih i kršćanskih korijena“, napisao je nadbiskup.

Karol Wojtyla je za svećenika zaređen 1946. u Krakowu. Uvijek je promovirao vjerske slobode i kršćanstvo u režimu koji nije bio naklonjen religijama. Za biskupa je zaređen 1958. godine. Kao rimski papa se prije pada Željezne zavjese čak četiri puta susreo s američkim predsjednikom Ronaldom, a Mihail Gorbačov je izjavio kako Željezna zavjesa ne bi pala bez njegova angažmana.

Gadecki je podsjetio kako je prošle godine od pape Franje zatražio da ga se proglasi crkvenim naučiteljem i suzaštitnikom Europe. Inače, Crkva trenutno ima 36 naučitelja, a Europa ima sedam suzaštitnika: svetog Benedikta iz Nursije, svete Ćirila i Metoda, svetu Brigitu od Švedske, svetu Katarinu Sijensku, Svetu Tereziju Benediktu od Križa (Edith Stein) i svetu Jadvigu.

Rašeljka Zemunović | Bitno,net