PREDSJEDNIK POLJSKE BISKUPSKE KONFERENCIJE

Nadbiskup Gadecki poslao pismo biskupima diljem svijeta: Ivan Pavao II. treba postati crkveni naučitelj i zaštitnik Europe

„Pedeset godina nakon sovjetske dominacije nad srednjoistočnom Europom stvorila se slika kako se Europa sastoji samo od Njemačke, Francuske, Italije, Ujedinjenog Kraljevstva i skandinavskih zemalja. Može se reći da je Ivan Pavao II. pola Europe vratio ‘iz nepostojanja’“

Predsjednik Poljske biskupske konferencije, nadbiskup Stanistlaw Gadecki, pozvao je biskupe diljem svijeta da se angažiraju u proglašenju svetog Ivana Pavla II. crkvenim naučiteljem i suzaštitnikom Europe. Poljski nadbiskup je u pismu zatražio podršku, donosi Catholic Herald.

„Pedeset godina nakon sovjetske dominacije nad srednjoistočnom Europom stvorila se slika kako se Europa sastoji samo od Njemačke, Francuske, Italije, Ujedinjenog Kraljevstva i skandinavskih zemalja. Može se reći da je Ivan Pavao II. pola Europe vratio “iz nepostojanja“ te vratio veliku i divnu baštinu kulturnih i kršćanskih korijena“, napisao je nadbiskup.

Karol Wojtyla je za svećenika zaređen 1946. u Krakowu. Uvijek je promovirao vjerske slobode i kršćanstvo u režimu koji nije bio naklonjen religijama. Za biskupa je zaređen 1958. godine. Kao rimski papa se prije pada Željezne zavjese čak četiri puta susreo s američkim predsjednikom Ronaldom, a Mihail Gorbačov je izjavio kako Željezna zavjesa ne bi pala bez njegova angažmana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gadecki je podsjetio kako je prošle godine od pape Franje zatražio da ga se proglasi crkvenim naučiteljem i suzaštitnikom Europe. Inače, Crkva trenutno ima 36 naučitelja, a Europa ima sedam suzaštitnika: svetog Benedikta iz Nursije, svete Ćirila i Metoda, svetu Brigitu od Švedske, svetu Katarinu Sijensku, Svetu Tereziju Benediktu od Križa (Edith Stein) i svetu Jadvigu.

Rašeljka Zemunović | Bitno,net


Objavljeno: 7. veljače 2020.

Možda vam se svidi