Zahvaljujući policijskim vlastima švedskog grada Växjöa [Vekšea] s minareta mjesne džamije svakoga će petka, prema muslimanskom običaju, odjekivati ezan – islamski poziv na molitvu. Dopuštenje će vrijediti godinu dana, a glasnoća poziva na molitvu ne smije prelaziti 110 decibela. Ova odluka ne bi izazvala toliku pozornost da iste vlasti istovremeno ne zabranjuju zvonjavu zvona s katoličke crkve sv. Mihaela – i to već trideset godina. Sve dosadašnje zamolbe bile su odbačene, a razočaranje odnosom prema katoličkoj zajednici izrazio je i župnik o. Ingvar Fogelqvist.

“Nije u redu. Odnos prema muslimanima je daleko bolji nego prema nama. Riječ o je poštenju. Nakon što je džamija dobila dopuštenje za poziv na molitvu i mi razmišljamo o novom zahtjevu”, komentirao je o. Fogelqvist, dodavši kako su “zvona župne crkve vrlo mala, a njihov bi zvuk Katoličku Crkvu učinio vidljivijom u zajednici”.

Želja oko 1700 katolika u ovom većinski protestantskom gradu je da se zvuk njihovih zvona čuje u vrijeme nedjeljnih svetih misa i u posebnim prigodama kao što su npr. sprovodi.

Odluka policije nije dobro prihvaćena ni među lokalnim stanovništvom. Kako prenosi portal Tempi.it, stanovnici koji žive u blizini džamije su ljutiti i u strahu, a prema riječima o. Fogelqvista, švedske vlasti nadaju se kako će ovakvi potezi pomoći integraciji muslimanskog stanovništva. Ipak, kaže župnik, čini se kako takve odluke izazivaju sve veće nepovjerenje i vrlo negativne reakcije.

Odluku policijskih vlasti mnogu promatraju u svjetlu skorašnjih izbora, budući da je tema integracije i odnosa prema muslimanima vrlo aktualna. Dok švedski socijaldemokratski premijer Stefan Lofven ovakve odluke promatra kao korak naprijed u sprječavanju segregacije i izgradnji multireligijskog švedskog društva, demokršćanka Ebba Busch smatra kako “ljudi u svojim domovima ne moraju slušati pozive na molitvu”.

Različita razmišljanja čuju se i u Växjöu. Konzervativni političari smatraju kako će odluka gradskih vlasti dodatno povećati podjele, dok predstavnici muslimanske zajednice pozdravljaju odluku gradskih otaca smatrajući kako će različitosti dodatno ojačati društvo.

Spomenimo kako je nakon Karlskrona i Fittja, Växjö postao treći švedski grad koji je dopustio pozive na molitvu. Ohrabren ovom odlukom, glasnogovornik islamske zajednice u Växjöu najavio je kako će švedski muslimani iste zahtjeve poslati i drugim gradovima, kako bi se poruka islama čula diljem Švedske.

Miodrag Vojvodić | Bitno.net