Skupina američkih kršćana iz grada Toleda u saveznoj državi Ohio, dosanjala je dugogodišnji san. Nakon 9 godina molitve, pro-life aktivisti napokon će moći podignuti zastavu života na mjestu koje je u 30 godina rada postalo “groblje” za više od 50 000 nevinih duša.

“Moliš za ovako nešto, ali nikada ne misliš da ćeš to i doživjeti”, izjavila je Ann Barrick gledajući prema mjestu na kojem je nekada stajala klinika ispred koje je redovito vodila jesensku kampanju 40 dana za život.

Klinika za pobačaje, hladnog naziva “Klinika za izbor”, srušena je do temelja 2013. godine, nakon što nije uspjela ispoštovati sve zakonske regulative države Ohio vezane uz transfer pacijenata u lokalnu bolnicu u slučaju potrebe za hospitalizacijom nakon abortusa.

Tri godine nakon toga, skupina kršćana različitih denominacija, sastala se u uredima biskupije Toledo s jednim ciljem – pretvoriti lokaciju bivše klinike u memorijalni park za sve nerođene.

Jedna od sudionica tog sastanka, Denise Emerine, kupila je spomenuto zemljište prije dvije godine uz novčanu pomoć drugih.

“Zaista smo osjećali kako Bog želi da to bude mjesto koje će ljude angažirati, a ne mjesto smrti”, izjavila je Emerine za Catholic News Service.

Pro-life aktivisti spomenuti projekt, nazvan “Park nade”, planiraju dovršiti do listopada 2017. Vizija parka uključuje zelenu površinu, ukrašenu stablima, koju obilježavaju dva puta koja vode prema tri zida na kojima piše “vjera”, “ufanje” i “ljubav, zajedno s citatima iz 61. poglavlja Knjige proroka Izaije.

Plan uključuje i “Zid sjećanja” na kojem će majke moći upisati imena svoje nerođene djece.

Cijena cijelog projekta bit će 610 000 dolara, što neki od njih tumače kao Božji znak s obzirom na spomenuto poglavlje iz Biblije.

“Kada je Isus došao u sinagogu, predali su mu Toru da čita iz 61. poglavlja Izaije. Duh Gospodnji na meni je jer me pomaza! On me posla (…) na slobodu pustiti potlačene. Vjerujem, da nam ovime poručuje: ‘Želim vratiti život svim obiteljima na koje je utjecala smrtna kazna koja se ovdje provodila”, poručila je Denise Emerine. 

Spomenuta situacija ima posebno, intimno značenje za Mandy Sattler, jednu od članica pro-life grupe. Prije 9 godina, kada je tek počela učiti za medicinsku sestru, napravila je pobačaj u danas srušenoj “Klinici za izbor”. Zbog srama godinama nije govorila o tome, ali sada se nada kako započinje nova stranica njezina života.

“Činjenica da je ova zgrada srušena za mene je znak. Bog se brine za sve, on je dovoljno jak i napokon to možeš pustiti”, rekla je Sattler.

Unatoč dobivenoj bitki, rat za život u Toledu još uvijek nije gotov. Trenutačno je u gradu ostala još jedna klinika za pobačaje, međutim poučeni i ohrabreni ovim iskustvom, naši junaci vjeruju u konačnu pobjedu, nakon koje se u njihovom gradu više neće osjećati plač nerođenog djeteta.

Tino Krvavica, CNS | Bitno.net