KULTURA SMRTI

Modni brend iskoristio slučaj smrtno bolesne žene za video koji promiče eutanaziju

Snimka koja potpomognuto samoubojstvo promiče, naslovljena “Sve je ljepota” (All is Beauty) prati Hatch kako crta u pijesku, promatra valove, druži se s prijateljima, dok u pozadini svira meditativna glazba, a na ekranu se pojavljuje natpis “najljepši izlaz”.

Matija Štahan/CNA
Snimka zaslona

Snimka zaslona

Nova marketinška kampanja kanadskog modnog brenda iskorištava slučaj terminalno bolesne žene koja je život okončala potpomognutim samoubojstvom, prenosi CNA.

“Umrijeti u bolnici nije prirodno. U tome nema mekoće. U ovakvim trenucima, potrebna nam je mekoća”, govori na snimci, koja potpomognuto samoubojstvo prikazuje kao trijumf milosrđa i ekstazu čula, 37-godišnja Jennyfer Hatch.

Video uznemirujućeg sadržaja objavljen je dan nakon Hatchine smrti, 24. studenoga, na YouTube kanalu modnog lanca La Maison Simons. Hatch se za potpomognuto samoubojstvo odlučila nakon što joj je dijagnosticiran Ehlers-Danlosov sindrom.

Snimka koja potpomognuto samoubojstvo promiče, naslovljena “Sve je ljepota” (All is Beauty) prati Hatch kako crta u pijesku, promatra valove, druži se s prijateljima, dok u pozadini svira meditativna glazba, a na ekranu se pojavljuje natpis “najljepši izlaz”.

Peter Simons iz modnog lanca La Maison Simons u drugom je videu ustvrdio: “Iskreno vjerujemo da kompanije imaju odgovornost sudjelovati u zajednici i pomoći u izgradnji zajednica kakve sutra želimo i kakve želimo ostaviti našoj djeci”.

U društvu koje ljudski život obezvrjeđuje do razine poticanja pojedinca na zatiranje vlastita života, to jest u civilizaciji koja promovira kulturu smrti na koju je u svojem pontifikatu upozoravao Ivan Pavao II., ili pak kulturu odbacivanja o kojoj govori papa Franjo, relevantan pogled na potpomognuto samoubojstvo može ponuditi upravo Crkva.

“Eutanazija je moralno neprihvatljiva” tvrdi Katekizam Katoličke Crkve.

“Kakve god bile pobude i sredstva”, eutanazija znači “dokrajčiti život osobama s posebnim potrebama, bolesnima ili umirućima”, zbog čega “stanoviti čin ili propust, koji po sebi ili po namjeri izaziva smrt da bi se prekinuli bolovi, predstavlja ubojstvo teško protivno dostojanstvu ljudske osobe i poštovanju prema živome Bogu, njezinu Stvoritelju”.

“Pogreška u procjeni, u koju je moguće upasti u dobroj vjeri, ne mijenja narav tog ubilačkog čina, koji uvijek treba osuditi i otkloniti”, dodaje se u Katekizmu.

“I onda kad se smatra da je smrt neizbježna, ne može zakonito biti prekinuto liječenje koje se redovito pruža bolesnoj osobi. Upotreba analgetika, sredstava za ublaženje patnji umirućemu, makar uz opasnost da mu se skrate dani, može biti moralno u skladu s ljudskim dostojanstvom, ako se smrt ne želi ni kao cilj ni kao sredstvo, nego se samo predviđa i prihvaća kao neizbježna”, navodi se dalje u Katekizmu Katoličke Crkve.

Kanada je potpomognuto samoubojstvo legalizirala 2016. godine, i broj medicinski potpomognutih samoubojstava otad raste svake godine. 2016. godine, broj potpomognutih samoubojstava iznosio je 1018, dok je 2021. godine taj broj bio čak za deset puta veći te je iznosio 10064. Potpomognuta samoubojstva čine 3.3 posto smrti u Kanadi.

Studija koju je proveo Ascombe centar za bioetiku, katolički bioetički institut sa središnjicom u Oxfordu, usporedila je stope samoubojstava u zemljama gdje je eutanazija legalizirana sa stopama samoubojstava u zemljama gdje je ilegalna. Rezultati pokazuju da su samoubojstva u svim državama gdje je eutanazija legalizirana u porastu.

Iz istraživanja tako proizlazi da ozakonjenje potpomognutog samoubojstva šteti borbi za prevenciju svih samoubojstava – kako medicinski potpomognutih, tako i ostalih.

Iako uz moralni zakon i empirijski pokazatelji svjedoče o destruktivnosti potpomognutog samoubojstva, njegovo javno promoviranje ne jenjava te će, posebno u svjetlu starenja europskog stanovništva, u nadolazećim godinama nedvojbeno rezultirati još mnogim društvenim raspravama.

Objavljeno: 30. studenoga 2022.

 

Ovaj članak objavljen je u sklopu projekta Vjersko informiranje koji je sufinanciran sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.