Novo istraživanje pokazuje kako legalizacija eutanazije povećava opću stopu samoubojstava u društvu, prenosi Aleteia.

Nova studija pokazala je kako ozakonjenje medicinski potpomognutog samoubojstva vodi do povećanog broja svih samoubojstava. Istraživanje je proveo Ascombe centar za bioetiku, katolički bioetički institut sa središnjicom u Oxfordu.

Istraživanje utemeljeno na podacima iz Europe i Sjeverne Amerike pokazalo je kako države koje dopuštaju eutanaziju i potpomognuto samoubojstvo uvijek svjedoče i porastu samoinicirane smrti, što je kategorija koja osim medicinskih potpomognutih uključuje i ostala samoubojstva.

Također, stope samoubojstava koje se povećavaju legalizacijom eutanazije disproporcionalno rastu među ženama.

Autor izvješća, profesor David Albert Jones, istaknuo je kako ovo područje zahtijeva provedbu novih istraživanja, ali i kako dosad prikupljeni dokazi svi “vode u istom smjeru”. U izvješću je napisao:

Nema dokaza da legalizacija medicinski potpomognutog samoubojstva ima pozitivan učinak na prevenciju samoubojstava. Postoje čvrsti dokazi, do kojih smo došli proučavajući različita zakonodavstva i služeći se mnoštvom statističkih metoda, da ukupni broj samoiniciranih smrti značajno raste tamo gdje je medicinski potpomognuto samoubojstvo zakonski dopušteno, kao i snažni dokazi da to više utječe na starije žene.

U izjavi za Dialog, Jones je istaknuo kako je Belgija od legalizacije eutanazije 2002. godine dosegla najvišu stopu samoubojstava u Europi. Istodobno, Nizozemska bilježi nagle skokove u stopi samoubojstava unatoč provođenju više postupaka eutanazije od bilo koje druge zemlje. SAD također svjedoči porastu samoubojstava u saveznim državama koje su legalizirale medicinski potpomognuto samoubojstvo.

Studija uspoređuje stope samoubojstava u europskim državama gdje je eutanazija legalna s onima gdje je ilegalna te pokazuje kako je u potonjima stopa samoubojstava uvijek niža. Iz toga proizlazi da ozakonjenje potpomognutog samoubojstva šteti borbi za prevenciju samoubojstava.

U zaključku svojeg izvješća, Jones je napisao kako se po pitanju prevencije samoubojstava može učiniti mnogo toga, ali kako nema dokaza da legalizacija eutanazije pomaže smanjenju ukupnog broja samoubojstava:

Naprotiv, postoji sve više dokaza da uklanjanje zakonske zabrane na poticano ili potpomognuto samoubojstvo može donijeti velike štete. Nije riječ samo o opasnostima za države, nego i o stvarnoj opasnosti za ranjive ljude koji bi mogli počiniti samoubojstvo. Legalizacija eutanazije ili potpomognutog samoubojstva predstavlja prijetnju prevenciji samoubojstava.