Cristiada

Meksička povijesna ratna drama redatelja Deana Wrighta bazirana na istinitim povijesnim događajima s kraja 20-ih godina prošlog stoljeća (točnije 1926-1929) kada su se pobunjenici suprotstavili meksičkoj vladi koja je krenula u progon kršćana.

Wright je inače veteran vizualnih efekata te je radio kao supervizor vizualnih efekata na filmovima kao što su The Chronicles of Narnia: Prince Caspian, The Lord of the Rings: The Return of the King, Reign of Fire itd., a For Greater Glory je njegov redateljski debi. Za potrebe tog debija okupio je poprilično zanimljivu i poznatu glumačku ekipu, pa tako u filmu igraju Bruce Greenwood, Eva Longoria, Andy Garcia, Peter O’Toole, Oscar Isaac, Bruce McGill, Nestor Carbonell i Rubén Blades. Iako je riječ o meksičkom filmu, For Greater Glory je snimljen na engleskom jeziku, a američka premijera je zakazana za 01. lipnja 2012.

Cristiada je bila narodna pobuna protiv meksičke vlade koja je počela progoniti kršćane, u najvećem broju katolike.

Miguel

Poseban je problem bilo strogo provođenje antiklerikalnih odredba meksičkog ustava iz 1917. godine te daljnje širenje antiklerikalnog zakona.

Nakon što su dulje vrijeme pružali vladi pasivan otpor odnosi su se počeli radikalizirati te 1926. počinje otvoreni rat između Meksikanaca koji se bore za svoju slobodu i njihove vlade koje je provodila nasilnu sekularizaciju. Pobunjenici su se nazvali Cristerosima jer su smatrali da se bore za Krista.

Osim muškaraca, značajnu ulogu imale su i žene koje su se povele primjerom sv. Ivane Orleanske, do kraja rata bilo je 25.000 pripadnica ženske brigade.

Film prikazuje brojne hrabre muškarce i žene koji su mučeničkom smrću posvjedočili svoju vjeru. Možda je najpoznatiji primjer blaženog Miguela Proa, koji je prije nego što je bio strijeljan raširio ruke poput raspetog Krista i uzviknuo:„Viva Cristo Rey“!, u prijevodu „Živio Krist Kralj!“

Bitno.net