Mark Wahlberg i Mel Gibson snimaju film o pokojnom vlč. Stuartu Longu, američkom svećeniku osebujnog života koji se prije ređenja bavio boksom, glumom, radom u noćnom klubu i vođenjem muzeja.

Datum objave filma koji se trenutno nalazi u produkciji još nije poznat, ali se zna da će vlč. Stuarta glumiti Wahlberg, dok će njegovog oca igrati Gibson.

Wahlberg je na filmu počeo raditi 2016. godine, dvije godine nakon svećenikove smrti, no rad na filmu bio je obustavljen na neko vrijeme sve dok Wahlberg nije mogao osigurati Rosalindu Ross kao scenaristkinju, piše CNA.

Vlč. Bart Tolleson, svećenik biskupije Helena u kojoj je služio i Stuartu Long kazao je kako je film “utemeljen na istinitoj priči”.

“Zasigurno će biti ponešto umjetničke slobode u samoj priči, ali izazvat će zanimanje za njegov život, a to je samo po sebi dobra stvar. To je izvrsna priča”, kazao je Tolleson.

Vlč. Stuart pohađao je katoličko sveučilište Carroll College, ali nije ostao zapamćen po marljivom radu nego po svađama s profesorima i prekidanjem nastave.

“Njegovo obraćenje je fenomenalno, od agnostika koji je izazivao nevolje do mističnog susreta s Bogom”, ispričao je vlč. Tolleson.

Stuart se tijekom studija bavio američkim nogometom, a kasnije se posvetio boksu gdje je postigao stanoviti profesionalni uspjeh. Nakon što je poslije jedne tučnjave morao ići na rekonstrukciju jagodične kosti, ostavio se boksa i otišao u Los Angeles razvijati glumačku karijeru.

Uz glumu, paralelno je radio i u noćnom klubu, no ni u toj se karijeri nije dugo zadržao pa je otišao raditi kao menadžer u Muzej Norton Simon u gradu Pasadeni gdje je proveo sedam godina.

Jednog dana dok se na svojem motociklu vozio na posao udario ga je automobil i bacio na vozilo koje je bilo ispred njega. “Svjedoci su rekli šerifu i reporterima da sam se kotrljao niz cestu kad je drugi automobil prešao preko mene. I evo me sad ovdje”, ispričao je vlč. Stuart u jednom intervjuu.

Dok je bio u bolnici doživio je ono što je nazvao “vjerskim iskustvom”. Po povratku kući kazao je svojoj tadašnjoj djevojci da želi primiti sakramente, a na sam dan krštenja bio je uvjeren da će postati svećenik.

U bogosloviju je ušao 2003. godine, a tijekom priprave za svećeništvo otkriven mu je tumor veličine šake. Osim toga, dijagnosticiran mu je miozitis s inkluzijskim tjelešcima, upala mišića za koju nema lijeka. Do svećeničkog ređenja 2007. godine, njegovo je tijelo već otkazivalo poslušnost.

“Taj križ njegove bolesti bio je najmoćniji način služenja ljudima”, rekao je vlč. Tolleson. “Bio je neumoran u službi, a Gospodin mu je dao mnoge divne darove davanja savjeta i pružanja sakramenata. Bio je neumoran iako je bio ograničen u radu.”

Tolleson je kazao kako ne zna u kojoj mjeri će se film baviti svećeničkim dijelom života vlč. Stuarta, no dodaje kako će stvaranje interesa za njegov život biti “blagoslov” i “dio nečega što se već događa”.