Lucas Warren osamnaestomjesečni je dječačić koji je ove srijede ušao u povijest kao prvo dijete sa sindromom Down koje je postalo zaštitno lice američke tvrtke Gerber, posvećene proizvodnji dječje hrane.

Lucas je izabran između 140.000 druge djece čiji su roditelji poslali fotografije na Gerberov natječaj, što dovoljno govori o konkurenciji koju je morao ‘pobijediti’.

Njegov izbor oduševio je brojne roditelje, a posebno su radosno reagirali oni koji i sami imaju djecu sa sindromom Down, koji su to doživjeli i kao osobno priznanje.

„U lokvi sam suza… moje majčinsko srce je toliko zahvalno… kada se Bodie rodio vjerovala sam laži da ga drugi neće cijeniti kao što ga ja cijenim“, glasila je jedna od brojnih poruka podrške Lucasu.

Slično njima, i Lucasova je majka izrazila nadu da će ovaj događaj baciti svjetlo na zajednicu osoba s posebnim potrebama i educirati ljude da pojedinci s posebnim potrebama mogu promijeniti svijet. Ipak, naglasila je i to kako je on u prvom redu Lucas, a ne “dijete sa sindromom Down”.

Na pobjedi je čestitala i Ann Turner Cook, koja je prije devedeset godina postala prvo zaštitno lice tvrtke Gerber.

„Nema veće privilegije od biti univerzalni simbol za bebe širom cijeloga svijeta“, izjavila je, dodavši kako se „veseli gledati ga kako ove godine raste”.

Lucasova pobjeda na natječaju donijela je njegovim roditeljima i novčani iznos od 50.000 $ koji će, kako kažu, uložiti u njegovo obrazovanje.

Oduševljenje koje je izbor malenog Lucasa izazvao svojevrsna je pljuska zemljama poput Danske i Islanda koje se hvale kako su, putem selektivnih pobačaja, na putu da budu prve zemlje bez djece sa sindromom Down. Njegov zarazni osmijeh dokaz je koliko siromašniji svijet time pokušavaju stvoriti.

Ivo Džeba | Bitno.net