Redovnik salvatorijanac Adam Stanisław Kuszaj posljednih je 8 godina proveo kao obični radnik da bi mogao preživjeti. Razlog? Sveta ga je Stolica suspendirala od svećeničke službe nakon što je 2011. osuđen na dvije godine uvjetnog zatvora zbog seksualnog zlostavljanja maloljetnika.

Sada se pokazalo kako su optužbe protiv njega bile lažne i nakon 8 godina proglašen je nevinim. Osoba koja ga je optužila za zlostavljanje sve je izmislila.

„Sve što sada želim jest služiti Bogu i ljudima. Najvažniji mi je moj povratak svećeničkoj službi“, rekao je salvatorijanac koji je po narodnosti Poljak, ali službu je imao u Češkoj.

Optužbe protiv njega krenule su 2009. kada je tada 16-ogodišnji ministrant tvrdio da ga je redovnik zlostavljao. 2011. salvatorijanac je osuđen na uvjetnu kaznu i suspendiran.

Nove okolnosti u cijelome slučaju nastale su 2016. kada su poznanici toga ministranta prijavili policiji kako im je on nakon presude svećeniku priznao da je sve izmislio. Učinio je to kako bi se osvetio redovniku koji je prestao novčano pomagati njegovu obitelj.

Slučaj je ponovno otvoren, ponovno je ispitan glavni svjedok protiv svećenika, a saslušani su i drugi svjedoci koji su svjedočili u prilog redovniku.

Polglavari redovnika već su poslali zahtjev prema Kongregaciji za ustanove posvećenog života i družbe apostolskog života da oslobodi njihovog redovnike suspenzije.

Spomenimo još jedan nedavni slučaj, koji također pokazuje kako u važnoj borbi protiv seksualnog zlostavljanja u Crkvi može biti i nepravedno optuženih….

Bračni par u Francuskoj osuđen je na novčanu i uvjetnu zatvorsku kaznu nakon što se pokazalo kako su u nizu pisama lažno optužili svećenika Françoisa-Jérômea Leroya (71) za seksualno napastvovanje maloljetnika.

Marie-Jeanne i Jean-Louis Martin prijavili su u ožujku 2018. svećenika koji je voditelj pastoralnog centra Foyers de Charite u gradiću Baye-sur-Marne i optužili ga da se ponašao neprikladno prema maloljetnicima. Pismo je bilo poslano biskupu Françoisu Touvetu i tužiteljstvu, koje je nakon toga pokrenulo istragu.

Istraga je pokazala neutemeljenost optužbi protiv  Leroya koji je oslobođen svake sumnje. Ono što je, međutim, dodatno zakompliciralo njegov život jest da ga je njegov biskup tijekom istrage smijenio s mjesta voditelja pastoralnog centra, što je potpuno očekivano, ali i otkrio njegov identitet kao osumnjičenog za seksualno zlostavljanje, što je svećeniku uništilo  reputaciju.

Svećenik je sada tužio bračni par (koji je i nakon istrage ustrajao u tome da smatra opravdanim što je prijavio svećenika) i dobio je presudu, ali bez ikakve značajnije odštete.

Kako prenosi američki LifeSiteNews, Le Figaro je objavio kako je bračni par, koji ima unajmljen stan u kompleksu pastoralnog centra, imao razmirice s Leroyem jer su bili nezadovoljni ugovorom o najmu koji su dogovorili s njima. Njihov je odvjetnik za Le Figaro demantirao bilo kakvu povezanost toga s njihovim optužbama protiv svećenika.

Uz ove dvije novije priče podsjetimo i na onu koja se dogodila u rujnu 2014. u Poljskoj kada je jedan svećenik lažno optužen za posjedovanje pedofilskih slika na mobitelu. Ispostavilo se kako je sporna fotografija obiteljska i na njoj su suprug svećenikove sestre i njegov mali sin, nećak uhićenog. Mediji su izvijestili o pronalasku “kolekcije” dječje pornografije na svećenikovom mobitelu, što je bila laž. Nikakva kolekcija ponografije nije pronađena, nego tek ta jedna, obiteljska fotografija na kojoj je mali dječak u zagrljaju sa svojim ocem.

Crkva diljem svijeta se u ovom trenutku nalazi pod povećalom javnosti zbog seksualnih zločina, a ovi slučaji pokazuju kako pojedinci žele to iskoristiti za svoje ciljeve. Toga treba biti svjestan, ali, naravno, ne treba zaboraviti da unatoč tome borba protiv seksualnih zločina u Crkvi mora biti bez kompromisa i odlučna.

Kako je to svojedobno za naš portal izjavio Hans Zollner SJ, jedan od glavnih suradnika pape Franje u borbi protiv zlostavljanja:

“Postoje slučajevi lažnih optužbi, ali oni su u uvjerljivoj manjini – od 2 do 3 posto. I to je previše, naravno. Svakako, postoji opasnost od ozračja ‘lova na vještice'”.

Goran Andrijanić | Bitno.net