Hrvatski umjetnik Zoran Lucić iz Beča darovao je u srijedu 14. listopada 2020. Papinskom hrvatskom zavodu sv. Jeronima križ izrađen u drvetu divlje trešnje s 14 graviranih i ugrađenih emuovih jaja na kojima su prikazane postaje križnog puta, a koji je blagoslovio papa Franjo.

Križ je zajednički dar umjetnika Lucića i Hrvatskog doma u Beču. Križ je u Hrvatskoj crkvi sv. Jeronima primio rektor Zavoda i crkve Marko Đurin koji je zahvalio darovateljima.

Prija toga, Lucić je sudjelovao na redovitoj audijenciji srijedom s papom Franjom, tijekom koje je papa Franjo osobno blagoslovio križ te udijelio svoj blagoslov.

U kratkom obraćanju Lucić je zahvalio rektoru Zavoda i na poseban način veleposlaniku Republike Hrvatske pri Svetoj stolici Nevenu Pelicariću na pomoći oko organizacije cijelog događaja.

Zoran Lucić rođen je u Slavonskom Brodu, a već 25 godina živi s obitelji u Austriji. Graviranjem i bušenjem jaja (kokošjih, guščjih, pačjih, nandu i nojevih) počeo se baviti prije pet godina. Hobi se ubrzo pretvorio u ljubav. Najprije su njegove rukotvorine krasile njegov dom, a kako je dobivao pozitivne reakcije obitelji i prijatelja, odlučio je umjetnine od jaja i izložiti pa je iza njega nekoliko izložbi u Austriji, Hrvatskoj i Italiji, a on je kao registrirani umjetnik u Austriji svrstan u reprezentativne kataloge svjetskih umjetnika koji se bave takvim radom, kojim stvaraju neponovljiva umjetnička djela.

Danas se njegova djela nalaze diljem svijeta: od SAD-a, Argentine, Čilea, Australije, Ujedinjenih Arapskih Emirata i diljem Europe.

Ideje i motive za rad odabire nasumično, a koristi tehniku graviranja po ljuskama i frezanje za što je potreban veliki trud i strpljenje. Svako jaje je jedinstveno i neponovljivo. Umjetnine ukrašava i Swarovski kristalima.

Nakon što je imao uspješnu izložbu u Italiji došao je na ideju da načini križni put od pisanica umetnuvši ih u drveni križ te da ih pokloni papi Franji. Križ je, inače, prvotno trebao biti predan Papi 18. ožujka, ali je sve bilo odgođeno zbog pandemije covida-19.