Knjiga američkog autora Roda Drehera Live Not By Lies (Ne živite u laži) posvećena hrvatskom svećeniku Stjepanu Poglajenu, poznatom i pod tajnim imenom Tomislav Kolaković, trenutno je najprodavanije knjiga na svijetu prema Amazonovoj ljestvici.

“Ovog jutra, sa suzama u očima, razmišljam o svim dobrim muškarcima i ženama Istočnog bloka i Rusije koji su mi ispričali svoje priče – koji su mi rekli kako su patili pod komunizmom i kako su preživjeli”, napisao je Dreher izvijestivši o velikom uspjehu svoje knjige.

Kao što se iz ovoga dade naslutiti, Live Not By Lies donosi Dreherove razgovore s kršćanskim disidentima iz bivšeg istočnog bloka. Djelo je zapravo upozorenje o “mekom totalitarizmu” koji, prema autorovom mišljenju, “nastupa brzo i snažno” s (američke) ljevice, a vjernici koji su preživjeli komunizam mogu nam pomoći “razumjeti ga i oduprijeti mu se”.

Jedan od središnjih likova knjige je hrvatski svećenik Stjepan Tomislav Poglajen koji je u Slovačkoj pokrenuo osnivanje laičkih “podzemnih crkvi” te tako pomogao očuvati vjeru tijekom mračnog razdoblja komunizma. Dreher je čitavu knjigu posvetio upravo Poglajenu (Kolakoviću) otisnuvši u njoj posvetu „U spomen na vlč. Tomislava Kolakovića (1906. – 1990.)”.

U jednoj od posljednjih objava Dreher je istaknuo nadu da će njegova knjiga potaknuti na podrobnije proučavanje Poglajenovog života te da će ovaj hrvatski velikan dobiti svoju biografiju. „Da imam znanje jezika, i da sam obrazovan za potrebni istraživački rad koji taj posao zahtijeva, posvetio bih se traženju svih mogućih informacija o tom tajnovitom čovjeku [Poglajenu] i napisao njegovu biografiju. Ako se Live not by lies bude prodavala dobro, možda netko talentiraniji od mene učini upravo to“, napisao je.

Dreher je na svom je blogu više puta izrazio otvoreno divljenje hrvatskom svećeniku (nazvavši ga čak i “prorokom“) te je objavio nekoliko odlomaka o njemu iz knjige koja je svjetlo dana ugledala 28. rujna.

Povodom svoje dosad najpopularnije knjige Benediktova opcija, Dreher je prije dvije godine dao ekskluzivan intervju za Bitno.net kojeg možete pročitati ovdje.