Katolički biskupi Poljske i Ukrajine potpisali su danas zajedničku izjavu u kojoj su pozvali međunarodnu zajednicu da “na sve moguće načine” pomogne Ukrajini, zemlji koja je suočena s prijetnjom ruske invazije.

“Trenutna situacija predstavlja veliku opasnost za zemlje Srednje i Istočne Europe te cijeli europski kontinent, čime se može uništiti napredak koje su tolike generacije ostvarile gradeći miroljubiv red i jedinstvo u Europi”, stoji u izjavi koju su potpisali nadbiskup Sviatoslav Shevchuk, ukrajinski grkokatolički primas, te nadbiskup Stanisław Gądecki, predsjednik Poljske biskupske konferencije.

“U svojim govorima vođe mnogih zemalja ističu sve veći pritisak Rusije koja gomila ogromne količine naoružanja i svojih trupa na ukrajinskoj granici. Okupacija Donbasa i Krima pokazala je kako Ruska Federacija u svojem kršenju ukrajinskog nacionalnog suvereniteta i teritorijalnog integriteta ne poštuje obvezujuća pravila međunarodnog zakona”, navodi se također u izjavi.

Podsjetimo, apel na uključenje međunarodne zajednice pred prijetnjom ruske vojne intervencije u Ukrajini prošli je tjedan uputilo i Vijeće europskih biskupskih konferencija (CCEE) koje je istaknulo kako stoji uz “braću i sestre u vjeri i cijeli ukrajinski narod”.

U svojem su priopćenju biskupi Ukrajine i Poljske istaknuli su kako je “potraga za alternativom ratu u rješavanju međunarodnih sukoba postala hitnom nužnošću”, jer se danas “moć sredstava uništenja nalazi i u rukama čak i srednjih i manjih sila”. Biskupi su upozorili i kako “snažne veze koje povezuju ljude na cijelom planetu čine teškim, ako ne i nemogućim, da se učinci bilo kojeg sukoba ograniče”.

“Stoga, poučeni iskustvom ranijih generacija, pozivamo one koji imaju moć da se suzdrže od neprijateljstva. Ohrabrujemo vođe da se smjesta povuku s puta ultimatuma i uporabe drugih zemalja kao sredstava za cjenkanje.”

“Razlike u interesima moraju se razriješiti kroz dogovore, a ne uporabom oružja. Međunarodna zajednica bi se trebala udružiti u solidarnosti i aktivno pomoći ugroženom društvu na sve moguće načine”, zaključili su biskupi Poljske i Ukrajine.

Podsjetimo, Papa Franjo u nedjelju je tijekom Angelusa sve vjernike pozvao da iduću srijedu, 26. siječnja, mole za mir u Ukrajini.

“Sa zabrinutošću pratim napetosti koje prijete da zadaju novi udarac miru u Ukrajini i dovedu u pitanje sigurnost europskog kontinenta, s puno većim posljedicama. Upućujem zato usrdan apel svim ljudima dobre volje da uzdignu svoje molitve svemogućem Bogu kako bi svako djelovanje i politička inicijativa bili u službi ljudskoga bratstva, više nego parcijalnih interesa”, rekao je Sveti Otac.