Predsjedništvo Vijeća europskih biskupskih konferencija, progovarajući u ime biskupâ europskog kontinenta u ovom dramatičnom trenutku napetosti oko Ukrajine, želi izraziti svoju blizinu Crkvama koje su u Ukrajini i čitavom njezinom narodu, te poziva međunarodnu zajednicu da pruži svoju potporu zemlji suočenoj s opasnošću ruske vojne ofenzive.

Dok čitava međunarodna zajednica tumači djelovanje ruskih vojnih snaga kao stvarnu prijetnju miru u cijelom svijetu, mi smo – u ovom vremenu straha i neizvjesnosti za budućnost zemlje – uz našu braću i sestre u vjeri i cijeli ukrajinski narod.

Čuli smo glas Svetog Oca Franje, koji je u više navrata iskazivao svoju očinsku blizinu „dragoj Ukrajini“, pozivajući moćnike svijeta da krizu rješavaju „ozbiljnim međunarodnim dijalogom, a ne oružjem“ (Angelus od 12. prosinca 2021.). K tome, u svom nedavnom obraćanju Diplomatskom zboru akreditiranom pri Svetoj Stolici, istaknuo je kako bi „međusobno povjerenje i spremnost na mirnu raspravu također trebali nadahnjivati sve zainteresirane strane, kako bi se u Ukrajini mogla pronaći prihvatljiva i trajna rješenja…“ (Audijencija za Diplomatski zbor od 10. siječnja 2022.).

I mi, kao pastiri s europskog kontinenta, želimo apelirati na vođe narodâ da ne zaborave tragične svjetske ratove iz prošlog stoljeća te da se stane u obranu međunarodnog prava, neovisnosti i teritorijalnog suvereniteta svake zemlje. Zajedno sa Svetim Ocem pozivamo vladare da pronađu „prihvatljiva i trajna rješenja u Ukrajini“, temeljena na dijalogu i pregovorima i bez pribjegavanja oružju.

U ovom iznimno osjetljivom trenutku molimo kršćane da mole za dar mira u Ukrajini kako bi se odgovorni „zarazili dobrom mira“ te da se ova kriza prevladava isključivo dijalogom, navodi se u apelu koji je potpisao predsjednik CCEE-a nadbiskup Vilniusa Gintaras Linas Grušas.