Kardinal Matteo Maria Zuppi boravit će 5. i 6. lipnja u Ukrajini kao izaslanik pape Franje s ciljem saslušanja ukrajinske vlasti o mogućim načinima za postizanje pravednog mira.

U vezi s onim što je Sveta Stolica prethodno priopćila, izvješćujemo da će 5. i 6. lipnja kardinal Matteo Maria Zuppi, bolonjski nadbiskup i predsjednik Talijanske biskupske konferencije, boraviti u posjetu Kijivu kao izaslanik Svetoga Oca. Riječ je o inicijativi čija je glavna svrha pomno saslušati ukrajinske vlasti o mogućim putevima za postizanje pravednog mira i poduprijeti geste humanosti koje pridonose popuštanju napetosti, navodi se u priopćenju Tiskovnog ureda Svete Stolice, objavljenom u ponedjeljak, 5. lipnja.

Podsjećamo da je Tiskovni ured Svete Stolice, objavio 20. svibnja, kako je papa Franjo povjerio kardinalu Matteu Mariu Zuppiju, zadaću vođenja misije u dogovoru s Državnim tajništvom, što će pridonijeti ublažavanju napetosti u sukobu u Ukrajini, u nadi koja nikada nije napuštena od Svetoga Oca, da to može pokrenuti puteve mira.

Također, prošloga tjedna, vatikanski tajnik za odnose s državama i međunarodnim organizacijama, nadbiskup Paul Richard Gallagher dao je intervju za talijanske novine „La Stampa“ u kojemu se osvrnuo na diplomatske napore Svete Stolice za postizanje mira u Ukrajini. Upitan o predstojećoj misiji talijanskog kardinala Mattea Marie Zuppija u Ukrajini i Rusiji, nadbiskup Gallagher je objasnio da se specifičnosti misije još proučavaju, dodavši: „Istovremeno se nadamo i molimo za tako delikatnu misiju, znajući da su brzina i vrijeme također vrlo važni faktori“.