Predsjednik Talijanske biskupske konferencije i bolonjski nadbiskup kardinal Matteo Zuppi u razgovoru za katoličku televiziju TV2000, objavljenom u subotu 30. prosinca 2023., govorio je o svojoj obitelji, o mladenačkom susretu sa Zajednicom svetog Egidija, putu do osobnog susreta s Isusom.

Kardinal Zuppi je, unatoč nasilju i ratovima, izrazio nadu u mir. Nakon misije na poziv pape Franje da učini „bilo što“ za mir, podsjetio je da treba tražiti sve načine da se otvore vrata. Naglasio je  „kreativni mir“, uvjeren da upravo u gustoj tami treba tražiti svjetlo.

„Nada nije tu samo kada je sve lijepo i jasno, već kada se morate suočiti s tamom da biste pronašli rješenje“, rekao je te dodao da „uvijek moramo vjerovati da je mir moguć“ te se „dodatno formirati da više ne bude ratova, odnosno preduhitriti problem, jer inače se sve komplicira kada se iz ratnih razloga stvori doista paklena situacija“, ustvrdio je.

Govoreći o ulasku u bogosloviju, rekao je da je poveznica prije svega bila unutar Zajednice svetog Egidija, koja je, kako je poručio, njegov „način doživljavanja Crkve“. Dodao je da se Crkvu ne živi apstraktno, nego uvijek živi u iskustvu, u životnim pričama, u situacijama i opasno je kad su to apstraktne stvari. „Naš Gospodin je susretao osobe, on nije susreo tipologije, on je susreo Petra, Ivana, Jakova, te ljude ondje. I tražio je od nas da činimo isto. Ulazak u bogosloviju bio je način da dam život, da dam ono što jesam, malo stvari, ali male stvari steknu više ako ih darujete“, kazao je.

Otac mu je bio prijatelj kardinala Montinija, kasnije pape Pavla VI., pa je „upravo iz tog razloga bio ozbiljna osoba“ i djelomično zabrinut je li poziv njegovog sina „ozbiljna stvar“. Otac Rimljanin bio je također „privržen, kreativan i pomalo neorganiziran“, dok je majka iz Lombardije bila „suzdržana, urednija i dosljednija“, tako da za njihovih šestero djece nije bilo prostora „za previše pubertetlija“. Za mamu koja je intervenirala „pravila igre bila su jasna“, rekao je kardinal Zuppi.

Predsjednik Talijanske biskupske konferencije poručio je da su fundamentalizmi „najgora forma religije, njena najgora karikatura“. Unatoč stalnim poteškoćama, izrazio je uvjerenje da Crkva ima budućnost. „Kad tradicija postane muzej, izdaje tradiciju“, kazao je te dodao da je opasno odbaciti posve tradiciju misleći da se može napraviti sve novo. Rekao je i da povijest Crkve nosi mnoge kontradiktornosti te je kao primjer naveo da uvijek kad stoji ispred bazilike sv. Petra u Vatikanu pogleda pročelje na kojem ne piše „Petar“, nego prezime obitelji „Burghesius“. „No, s druge strane, u Crkvi je i toliko milosti Božje“, ustvrdio je.

„Ponekad i Crkva ima neku ideju, po mom mišljenju, iskrivljenu, misleći da ima autorsko pravo na ljubav, ‘prava je naša, tuđa malo manje vrijedi’. Dok očito otkrivamo da je naš Gospodin mnogo širi od našeg srca i daje nam otkriti mnoga lijepa, nevjerojatna svjedočanstva, mnoge primjere. ‘Ali zašto, imate tako sjajnog učitelja, a tako ste neuspješni’, glasilo bi pravo pitanje“, rekao je. Crkva koju smatra kućom, domom, „nije nevladina organizacija, nego je mnogo više. A njezina ljubav, kao svaka prava ljubav, je također socijalna“, poručio je.

Govoreći o projektima i promjenama u Talijanskoj biskupskoj konferenciji, kazao je da postoji „vrlo jasna naznaka od pape Franje da biskupska konferencija mora biti racionalizirana, učiniti mnogo s malo, pomoći da se učini mnogo. Dakle, ne raditi stvari jer imamo sredstva, već koristiti sredstva da radimo stvari“, zaključio je kardinal Zuppi u razgovoru za katoličku televiziju TV2000.