NEOBIČNA PORUKA

Kardinal poručio svećenicima: Recite vjernicima da vas ne zovu ‘oče’, to će pomoći u suzbijanju klerikalizma

„Nije moguće imati jednake odnose među odraslim ljudima koji su braća i sestre ako nekoga od njih zovemo ‘Oče'”, smatra kardinal Dew.

Foto: Screenshot

Nadbiskup Wellingtona, kardinal John Dew, u pismu upućenom svećenicima svoje biskupije preporučio im je da zamole vjernike da ih više ne oslovljavaju s ‘oče’.

Na ovaj ga je poziv, kaže, inspirirao tekst francuskog svećenika Jean-Pierrea Rochea, koji smatra kako bi ta promjena mogla utjecati na suzbijanje klerikalizma, koji je, prema njegovom mišljenju, u središtu problema seksualnog zlostavljanja unutar Crkve.

“Ako se odlučimo reći ljudima kojima služimo da nas ne zovu oče (ili ‘Vaša eminenciju’ ili ‘kardinale’) to se može činiti kao malena stvar, ali mogao bi biti početak reforme u Crkvi…”, napisao je novozelandski kardinal.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uz navedeni, Dew je naveo još tri Rocheova razloga zašto bismo svećenike trebali prestati zvati oče.

Prvi su Kristove riječi iz evanđelja „Vi pak ne dajte se zvati ‘Rabbi’, jer jedan je učitelj vaš, a svi ste vi braća. Ni ocem ne zovite nikoga na zemlji jer jedan je Otac vaš – onaj na nebesima.”  (Mt 23, 8-9), kojeg često navode i članovi protestantskih zajednica.

Drugi je taj što, smatra Dew, „nije moguće imati jednake odnose među odraslim ljudima koji su braća i sestre ako nekoga od njih zovemo ‘Oče'”, dok treći leži u stavu da praksa nazivanja svećenika ‘ocem’, može biti izraz nezdrave ovisnosti „utemeljen na pogrešnoj i nerealnoj ideji poslušnosti“.

Reakcije na ovu promjenu su bile podijeljene, priznao je Dew, ali i istaknuo da ga već većina ljudi zove samo po imenu, kao i to da su i mnogi drugi svećenici imali isto iskustvo.

Poznati katolički pisac Scott Hahn u svojoj knjizi „Znakovi života“ također se bavio pitanjem nazivanja svećenika ocem.

Hahn je istaknuo kako su „Apostoli, koji su bili Kristovi prvi svećenici, svoju su ulogu jasno vidjeli kao očinsku. Sveti Pavao ističe svoje duhovno očinstvo: “Jer da imate u Kristu i deset tisuća učitelja, ipak ne biste imali više otaca. Ta u Kristu Isusu po evanđelju ja vas rodih!” (1 Kor 4,15; usporedi Fil 2,22; 1 Tim 1,2; 1,18; 2 Tim 1,2; Tit 1,4; Flm 10). Pavao je bio otac ne zato što je bio oženjen i podizao obitelj; on to nije bio. Bio je otac zato što je bio svećenik: “bogoslužnik… svećenik evanđelja Božjega””.

„Naši su svećenici daleko više od upravitelja ili dužnosnika. Oni su očevi. Sakramentalno svećeništvo nije toliko svečana dužnost koliko obiteljski odnos. Moj pastor je, dakle, otac velikoj obitelji. On je pred Bogom odgovoran za tisuće ljudi. Njegovo očinstvo nije tek metaforično. Pravo očinstvo uključuje prijenos života“, napisao je Hahn, a ostatak njegovo razmišljanja na ovu temu možete pročitati ovdje.

Ivo Džeba | Bitno.net


Dragi čitatelji, ovisimo o vama i računamo na vas i vašu pomoć! Podržite naše djelovanje članstvom u Klubu prijatelja! Doznajte više na ovom linku!

 

Objavljeno: 4. lipnja 2019.

Ovaj članak objavljen je u sklopu projekta Vjersko informiranje koji je sufinanciran sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

Možda vam se svidi