Kardinal Vincent Gerard Nichols, nadbiskup Westminstera i predsjednik Biskupske konferencije Engleske i Velsa, od svih je Engleza zatražio oproštenje za boli prouzročene stotinama tisuća djevojki-majka koje su morale napustiti vlastitu djecu zbog prakse prisilnoga posvajanja, koje se često primjenjivalo u razdoblju od 1945. do 1976. godine.

Tijekom snimanja dokumentarnoga filma naslovljenoga „Skandal posvajanja u Velikoj Britaniji“, koji sutra kani emitirati jedna britanska televizija, kardinal Nichols je, kako prenosi agencija Sir, izjavio da „Katolička Crkva razumije i priznaje nanesene patnje. Postupci svih agencija posvajanja odražavaju društvene vrijednosti onoga vremena, a katkada im je nedostajalo samilosti i osjetljivosti. Stoga se ispričavamo zbog boli i štete koju su nanijele neke agencije povezane s vjerskim ustanovama – kazao je kardinal Nichols.

Tijekom snimanja dokumentarca, odvjetnica Carolyn Gallwey, koja je od ministrice unutarnjih poslova Ambre Rudd zatražila pokretanje istrage, objasnila je kako su žene uvjeravane da nikome ne govore o tomu što im se dogodilo. Te majke sada imaju pravo otkriti što se dogodilo u onim godinama – ustvrdila je odvjetnica.

Između 1945 i 1976. godine kada je parlament u Londonu usvojio izmjenu zakona o posvajanju, u Ujedinjenom Kraljevstvu je bilo zabilježeno pola milijuna posvojene djece, koju su rodile djevojke-majke, a preuzele su ih neke vjerske organizacije povezane s Katoličkom crkvom i Anglikanskim zajedništvom. Praksa je u istom razdoblju bila raširena i u Irskoj, gdje je 2014. godine, nakon otkrića masovne grobnice u Tuamu, u županiji Galway, s tijelima 796 djece, pokrenuta istraga o nekim prihvatnim domovima gdje su boravile djevojke-majke.

Radio Vatikan | Bitno.net