Apostolski milostinjar po treći put od početka rata putuje u Ukrajinu. Krenuo je na Cvjetnicu, 10. travnja, prema Kijivu, te će po dolasku na Veliki četvrtak uručiti uime pape Franje još jedno vozilo hitno pomoći. Kardinal će u Ukrajini proslaviti Vazmeno trodnevlje s vjernicima, žrtvama „svetogrdnog“ rata, kako ga je više puta nazvao papa Franjo.

Sveti Otac je već po povratku iz Malte najavio darivanje još jednog vozila hitne pomoći Ukrajini, koju će dostaviti apostolski milostinjar kardinal Konrad Krajewski na Veliki četvrtak. Polazak je predviđen 10. travnja, na Cvjetnicu, izvještava u priopćenju Apostolska milostinjarnica.

Vozilo je opremljeno najsuvremenijom medicinskom opremom poput defribilatora za djecu, koje je donirala bolnica Bambino Gesù.

Darivanje vozila hitne pomoći, kao i dan koji je odabran za njegovu dostavu, ima veliku simboličnu vrijednost, napominje Apostolska milostinjarnica. Podsjeća na Isusov čin blizine i služenja za vrijeme Posljednje večere, uoči svoje muke kada je oprao noge svojim učenicima. Kada ranjena, bolesna, ili osoba u poteškoćama bude prevezena u vozilu, navodi se u priopćenju, osjetit će zagrljaj i utjehu Pape koji želi oprati i poljubiti noge onoj braći koja trpe nepravedno nasilje rata.

Apostolski će milostinjar boraviti među Ukrajincima za Veliki tjedan, susrećući stanovništvo i slaveći Vazmeno trodnevlje zajedno s kršćanskim zajednicama.

Primopredaja vozila spada u geste „učiteljstva srca“ kojim papa Franjo želi služiti Crkvi, prepuštajući se vodstvu Duha Svetoga. No, to nije izolirani čin, već ujedno poziv cijeloj Crkvi da uđe u Veliki tjedan s Kristovim stavom poniznosti i milosrđa, kako bi do Uskrsa došli potpuno obnovljeni u Duhu.