U Lavovu, kamo je stigao u nedjelju, Papin je djelitelj milostinje uručio vozilo koje je darovao i blagoslovio papa Franjo. Bit će namijenjeno Regionalnom centru za zdravstvenu zaštitu majke i djeteta.

Znak blizine, potpore i pomoći stanovništvu koje proživljava velike patnje zbog rata u Ukrajini. Kardinal Konrad Krajewski, papinski milostinjar, oduvijek predstavlja „hitnu pomoć milosrđa“ te je, po odredbi pape Franje, dovezao u Lavov vozilo hitne pomoći, opremljeno svom medicinskom opremom, vozeći na putu dugom oko 2000 kilometara. Ukrajinske vlasti, koje su posljednjih tjedana primile 250.000 prognanika iz ratnih područja, primile su taj Papin dar, vozilo hitne pomoći koje je on blagoslovio u Vatikanu.

“Čast mi je predati u ime Svetoga Oca poseban dar, vozilo hitne pomoći koje je simbol, jer se koristi za spašavanje života. Papa uvijek postavlja mostove, donosi mir, stoga je ovo vozilo upravo za ljude koji pate, ali ono predstavlja i zagrljaj Svetoga Oca. Na taj vam način govori: s vama sam, trpim s vama te tražim i upravo usrdno molim mir za tu zemlju koja je u velikim teškoćama. Vozilo sam već predao prefektu Lavova i on mi je zahvalio, zahvalio je Svetom Ocu i rekao da je vozilo namijenjeno pedijatrijskoj bolnici upravo za spašavanje djece koja dolaze iz rata”, rekao je kardinal Krajewski.

Papin će dar, dakle, koristiti Regionalnom centru za zdravlje majke i djeteta. Jedan od predstavnika ukrajinskih vlasti kazao je da je to za njih važan dar, jer se broj izbjeglica na tom području znatno povećao: “Hvala, kardinale Krajewski! Zahvaljujemo papi Franji za njegove molitve, za sjećanje na Ukrajinu; to nam daje snagu! Želimo da naša sljedeća generacija ne vidi rat i da bude zdrava”.

Krajem prijepodneva Papin se djelitelj milostinje zadržao u molitvi u katedrali u Lavovu. To je njegov drugi dolazak u Ukrajinu kako bi donio Papinu potporu. Od 6. do 12. ožujka je otišao također u Rivne, Zhovkvu i druga mjesta kako bi u ime pape Franje pružio pomoć, potporu i nadu.