Luksemburški kardinal Jean-Claude Hollerich upozorava kako ona strujanja unutar Europske unije koja bi željela ukloniti pojmove kao što je “Božić” zapravo osnažuju popularnost populističkih političara, piše Crux.

Odgovor Europske unije na supostojanje mnogih religija i kultura ne bi trebao biti u njihovu isključivanju, nego u omogućavanju pristupa javnome prostoru svima, smatra Hollerich, koji predsjeda COMECE-om, Vijećem biskupskih konferencija zemalja Europske unije.

Kardinal je odgovarao na novinarsko pitanje o smjernicama za “izbjegavanje diskriminacije i promicanje inkluzivnosti” koje je Europska komisija implementirala 26. listopada ove godine, a koje su služile za internu komunikaciju među njezinim zaposlenicima.

Sporni dokument, naslovljen “Jedinstvo jednakosti”, predlagao je da se u komunikaciji umjesto izraza “božićno vrijeme” koristi “blagdansko vrijeme”, a imenice poput poput “muž” i “žena” ili “otac” i “majka” zamijene s izrazima “supružnik” i “roditelj”.

“Vjerujem da Europska unija nije željela počiniti štetu kada je dala ovakve smjernice, ali nedostojalo je osjećaja kako će kršćani to primiti”, primijetio je luksemburški kardinal. “Papa Franjo smjernice je nazvao anakronima, i u pravu je”.

Smjernice su izazvale brojne kritike na račun glavnog izvršnog tijela Europske unije, a reagirao je i Vatikan te je dokument u konačnici povučen iz upotrebe i vraćen na doradu.

Hollerich je istaknuo kako je činjenica da je Europa multikulturalan i multikonfesionalan kontinent, iako statistike pokazuju da se glavnina stanovnika u gotovo svim europskim državama deklarira kršćanima. No rješenje da se svatko osjeća dobrodošlim “nije smjestiti vjersko u privatnu sferu, nego omogućiti pristup u javni prostor svim religijama”.

Odbijanje imenovanja Božića kao blagdana zapravo je, smatra Hollerich, “praktična diskriminacija kršćana, koju ne možemo prihvatiti”.

Naposljetku, ustanovio je čelnik COMECE-a, takva vrsta aktivne diskriminacije kršćana u Europskoj uniji “nije dobar politički potez, jer gura katolike prema populističkim strankama koje samo imaju kršćanski diskurs”.

“Moramo ohrabriti katoličke političare da se ne boje politički djelovati u skladu sa svojom vjerom”, rekao je.

“Ako katolički vjernici u Europi uoče takve političare, neće upasti u zamku populističkih političara koji upotrebljavaju kršćansko ime kako bi opravdali antikršćansku orijentaciju u svojem političkom djelovanju”, zaključio je Hollerich.