José Fernando Santos de Souza, koji je odrastao u posvojiteljskoj obitelji, danas obnaša odgovornu službu suca na Sudu za maloljetnike u brazilskom gradu Caruaru gdje je zadužen za slučajeve posvojenja. Njegova biološka majka ga je kao tek rođenu bebu ostavila u kartonskoj kutiji, donosi Aleteia. Dječak je ubrzo posvojen, pa je odrastao u prekrasnoj vjerničkoj obitelji, okružen ljubavlju i brigom. Školovao se, postao ugledni sudac i jedan od najvećih zagovaratelja posvojenja u Brazilu.

„Posvojenje je jedan divan put koji djeci, kao što sam bio ja, otvara druge horizonte. Ja sam nekada bio nitko i nisam imao ništa u životu, a danas sam ponosni sudac“, svjedoči. Rođen je prije 58 godina u gradu João Pessoa koji se nalazi u brazilskoj pokrajini Paraiba. Njegova majka je tek rođeno dijete položila u kartonsku kutiju od cipela i stala nasred glavnog gradskog trga. Svoju bebu je doslovno nudila prolaznicima. Srećom, u jednom trenutku se zaustavila jedna žena koja je kasnije svojoj prijateljici prepričala tužnu scenu s glavnog gradskog trga. Ta prijateljica se sažalila i odjurila u centar grada kako bi pomogla bebi u kutiji.

Dječak je naposljetku završio kod narednika u vojnoj policiji i njegove žene. Bračni par je dijete registrirao kao svojeg sina, a istinu o podrijetlu Santos je saznao kada je napunio šest godina. „Moja obitelj je živjela skromno, u kući koja je imala samo jednu sobu. Nismo imali ni hladnjak. Međutim, moji roditelji su se mnogo žrtvovali pa sam odrastao okružen ljubavlju i toplinom“, prisjeća se sudac.

Gospodin Santos je danas oženjen muškarac i otac troje djece (dvojice odvjetnika i jednog liječnika). „Moj otac je bio vojnik koji me je odgajao s mnogo discipline. Uvijek je govorio kako je on moj najbolji prijatelj, a drugi po redu prijatelj je školovanje. Uvjeravao me kako ne postoji niti jedan drugi recept za uspjeh“, kaže.

Priznaje kako ga je otac pokušao nagovoriti na vojnu karijeru, ali mladić nije primljen u Vojnu policiju. „Mislim da je Bog u tom slučaju ponovno pokazao kako za mene ima drugi put“, objašnjava. Sudac tvrdi da prema svojoj biološkoj majci nema nikakvih ružnih osjećaja. „Štoviše, ona je donijela plemenitu odluku. Možda bi bilo bolje kada bi brojne druge majke, koje maltretiraju svoju djecu, danas imale sličan stav”, kaže.

Ovo je njegov savjet koji na sudu govori potencijalnim posvojiteljima. „Brojni ljudi se boje posvojenja jer strahuju kako će dobiti djecu kriminalaca ili s genetskim problemima. To se gotovo nikada ne događa. U Bibliji piše da kada nekome poželiš dobrodošlicu, možda u tom trenutku u svoju kuću primaš anđela“, objašnjava sudac.

Rašeljka Zemunović | Bitno.net