gibson povratak

“Hacksaw Ridge” ime je novog redateljskog uratka poznatog američkog filmaša Mela Gibsona koji već mnogi smatraju kandidatom za Oscara, a film koji prenosi istinitu priču o adventistu koji zbog priziva savjesti odbija nositi oružje u Drugom svjetskom ratu, ali ipak postaje ratni heroj doživio je prave ovacije na filmskom festivalu u Veneciji.

Gibson je film radio prema životnoj priči Desmonda T. Dossa, adventista sedmog dana koji je u vrijeme Drugog svjetskog rata odbio nositi oružje i pucati u neprijatelja, iako je rat smatrao pravednim. Doss je bio pripadnik liječničkih postrojbi i tijekom bitke za Okinawu potpuno goloruk spašavao ranjenike s bojišnice pod neprijateljskom. Spasio je ukupno njih 75, za što je kasnije dobio odličje Medalju časti.

U filmu ulogu Dossa igra Andrew Garfield, poznat po ulozi Spidermana u istoimenom filmu, a Hacksaw Ridge je doživio kritičarske hvalospjeve, čak i od kritičara za koje je Gibson posljednjih nekoliko godina bio tek lutka za ispucavanje kritičarskih i ostalih strelica u njega. Na projekciji na filmskom festivalu u Veneciji film (koji nije bio u natjecateljskoj konkurenciji) doživio je desetominutne ovacije. Nakon privatne i profesionalne krize (ovo je njegov prvi redateljski uradak nakon Apocalypta snimljenog 2006.) koja traje već desetak godina, Gibson je izgleda ponovno postao miljenik Hollywooda, pa njegov film već vide kao glavnoga kandidata za prestižnog Oscara. Iako film još nije niti imao američku premijeru.

“Ovaj film je antiratni. Ne volim rat, ali jako, jako volim ratnike. Mislim da su oni ti kojima trebamo posvetiti pažnju”, rekao je Gibson u jednom od razgovora kojima je promovirao film.

Nadamo se da će Gibson ostati u ovoj umjetničkoj formi kada se bude upustio u snimanje novog filma o Isusu Kristu. “Uskrsnuće” je naziv filma čije je snimanje Gibson nedavno najavio i koji bi trebao biti svojevrstan nastavak remek-djela “Pasija”.

Pogledajte trailer za Hacksaw Ridge.

Goran Andrijanić | Bitno.net