frljić dziwisz

Kardinal Stanisław Dziwisz, nadbiskup Krakova u mirovini i dugogodišnji tajnik i prijatelj sv. Ivana Pavla II., oglasio se povodom predstave “Kletva” Olivera Frljića koja se vulgarno i ružno izruguje s osobom pape iz Poljske.

“Predstava postavljena u teatru Powszechny u Varšavi, bogohulna interpretacija drame Stanisława Wyspiańskog, povrijedila je vjerske osjećaje mnogih Poljaka. Profanacija križa i izrugivanje osobi sv. Ivana Pavla koje se događaju tijekom nje bile su posebno teške za sve poljske vjernike. Sa žalošću treba konstatirati da za pojedine osobe ne postoji ništa sveto te u ime navodnih umjetničkih sloboda svjesno vrijeđaju katolike. Takvima koji se pozivaju na slobodu treba napomenuti kako nema neograničene slobode te sloboda pojedinca završava tamo gdje krši prava drugoga čovjeka”, stoji u priopćenju u kojem se naglašava kako “umjetnik ne može ugrožavati prava vjernika da štuju ono što je njima sveto”.

Kardinal je poručio kako je posebnu bol osjetio zbog užasna ponižavanja osobe sv. Ivana Pavla II.

“Radio sam za njega 39 godina, bio u njegovoj blizini i svjedokom sam njegove svetosti. Pripisati njemu zlo grozna je nepravda”, rekao je kardinal i zaključio:

“Naš odgovor na ovu predstavu neka bude molitva kao zadovoljština za počinjeno bogohuljenje.”

Poziv na molitvu kao naknadu za bogohuljenje upućen je i iz nadbiskupije varšavsko-praške.

“Molimo se i za obraćenje svih koji sudjeluju u toj predstavi”, stoji u priopćenju.

Više o predstavi i degutantnim prizorima iz nje pročitajte OVDJE.

Goran Andrijanić | Bitno.net