Zakon o bioetici je „nepravedan i pristran“ jer, među ostalim, diskriminira djecu koja imaju oca i djecu kojima se nikada neće priznati to osnovno pravo – tim je riječima nadbiskup Pierre d´Ornellas, voditelj radne skupine za bioetiku Francuske biskupske konferencije, na konferenciji za novinare potvrdio razloge zbog kojih se biskupi protive najavljenoj raspravi Narodne skupštine.

Kako se može primijetiti, među kontroverznim točkama spornog zakona stoji odredba koja proširuje pristup medicinski potpomognutoj oplodnji – koja sama po sebi postavlja brojna etička pitanja koja su biskupi već istaknuli – na parove dviju žena i na žene koje su same. U praksi bi to značilo da žena može darovati svoje jajne stanice svojoj partnerici da bi ona mogla nastaviti trudnoću nakon „in vitro“ oplodnje.

Tim bi zakonom priznanje dostojanstva djeteta kao subjekta koji ima svoja prava, prešlo na to da je ono samo projekt roditelja koji mu mogu oduzeti neka osnovna prava –  istaknuo je biskup d´Ornellas. Zar nije veliko zlo namjerno uskratiti djetetu ulogu oca, i zar se s tim ne krše temeljna prava djeteta – zapitao se nadbiskup te dodao – Nije li igranje vatrom zakonski nametnuti dvostruku majčinsku vezu između djeteta i majke koja je donirala svoju jajnu stanicu i one koja ga je nosila. Osim toga, biskup je ponovio poziv Crkve u Francuskoj na preispitivanje „dostupnosti umjetne oplodnje za sve“, u kontekstu prava na dijete, koje je najvažnije pitanje.

Još jedan razlog velike zabrinutosti francuskih biskupa jest omogućavanje istraživanja na embrijima koji su začeti „in vitro“, da bi se utvrdilo imaju li neku anomaliju u kromosomima. Rezultat toga mogla bi biti eliminacija embrija koji imaju Down sindrom.

S tim je u vezi biskup d’Ornellas htio potvrditi kontradikcije onih koji s jedne strane optužuju utjecaj trenutnog ekonomskog sustava i uništenje okoliša, ali podržavaju utjecaje nedostojanstvene etike koje donosi biotehnologija. Nadbiskup je istaknuo kako oni smatraju da žele napredak, ali imaju vrlo usku viziju napretka koje javno zdravstvo ne smatra zajedničkim dobrom i isključuje poštovanje prema najosjetljivijim bićima.

Biskupi su stoga upitali kakav to svijet gradimo i kakvu solidarnost želimo, bilo za nas bilo za naraštaje koji dolaze. Pandemija bolesti COVID-19 razotkrila je koliko smo slabi kao ljudi, ali i gospodarski. Zakon o bioetici samo će povećati trenutnu konfuziju. Istaknuli su i kako napredak u ovim epohalnim promjenama neće biti moguć bez zajedničke vizije o tome kakvo čovječanstvo želimo.

Ponovno su pozvali članove Parlamenta da se ne daju zavesti tehnikama koje mogu dovesti do zastranjenja u eugenici. Bez obnovljene svijesti, najosjetljiviji će biti podloženi zakonu, te bi stoga napredak mogao postati nazadovanje. To se tiče i smisla naše ljudske povijesti ali i naše zajedničke odgovornosti – zaključio je nadbiskup d’Ornellas.