collage

Francuski vlastodršci napravili su taj skandalozni potez koji se najavljuje već dulje vrijeme, a o čemu je pisao i naš portal – pro-life udrugama zabranjeno je na internetu davati informacije i savjete koje bi odgovorile žene od pobačaja. Tako je zemlja čija demokracija uvijek ističe slobodu govora kao jedan od svojih temelja uvela cenzuru protiv onih koji se zalažu za život.

Kako piše Radio Vatikan, u skupštini je odobreno prvo čitanje zakona, koji bi kažnjivim „zaprekama prekidu trudnoće“ pridružio i digitalnu.

Zakonsku reformu, koja će morati proći ispit Senata, predložila je socijalistička vlada kaneći zamračiti internetske stranice raznih udruga za obranu života, koje su na taj način doskočile učincima drugoga zakona koji je većina usvojila prije godinu dana, a koji je izvan snage stavio obvezu da žene promišljaju tjedan dana prije nego donesu konačnu odluku da pobace. U pozadini dokidanja toga razdoblja je, kako piše talijanski katolički dnevnik Avvenire, ideja da žena nikomu ne treba polagati račun o svojoj odluci da pobaci.

Posljednji zakonski pothvat tako uvodi pravi otklon online prisutnosti svih udruga na raspolaganju ženama koje se nalaze pred donošenjem teške odluke o pobačaju. To je još jedan korak prema apsolutiziranju “prava na pobačaj” i stvaranju zakonske strukture koji to “pravo” štite po svaku cijenu.

Još prije sjednice u Narodnoj skupštini na kojoj je izglasan taj zakon s pismom predsjednika Francuske biskupske konferencije nadbiskupa Georgesa Pontiera predsjedniku Hollandu Katolička se Crkva digla u obranu web-stranica koje brane život, a pismo je ostalo bez odgovora.

Osvrnuvši se na konačno usvajanje spomenutog zakona, nadbiskup Pontier je kazao da zakon očituje kako je u našem društvu započelo uništavanje antropoloških poimanja, osobito poštovanja dostojanstva ljudske osobe. Osim toga, veli nam da je individualizam, odnosno da svatko čini ono što želi, posvema prevladao, a tako se ostvaruje „pravo žene da po svojoj želji raspolaže svojim tijelom; nikoga više nema da brani najnemoćnijega, u ovom slučaju dijete koje započinje živjeti” – ustvrdio je nadbiskup Pontier.

U pismu je spomenuo i pravo na slobodno izražavanje.

“To pravo je u našem društvu temelj, ako ne i jedan od temelja, a u svakom slučaju istinsko je očitovanje postojanja demokracije i prava na slobodno izražavanje. Stječemo dojam da se u ovom slučaju zbog ‘borbenih’ ili ideoloških razloga, ograničava pravo na slobodu izražavanja na internetu, te da je izražavanje obrane života neprihvatljivo u našem društvu”, zaključio je nadbiskup.

Bitno.net