Filipinske vlasti donijele su u petak, 19. svibnja, zakon o sigurnosti u prometu kojim je zabranjeno korištenje svih predmeta koji mogu ometati vozače prilikom vožnje.

I dok je zakon u prvotnom obliku osmišljen kako bi se tijekom vožnje zabranila uporaba mobitela i šminke, kao i konzumiranje hrane, zabrana se uskoro proširila i na religijske predmete.

Naime, prema tumačenju vladina odbora koji se bavi reguliranje prometa na kopnu (Land Transportation Franchising and Regulatory Board – LTFRB), krunice i religijski predmeti koji vise s retrovizora ili kontrolne ploče stavljeni su van zakona jer ometaju vozačevo vidno polje, javlja AFP.

Zabrana je uskoro naišla na velike kritike predstavnika Katoličke Crkve, ali i lokalnih sindikata vozača te nekih senatora.

I dok u Crkvi podržavaju zabranu korištenja mobitela u vožnji, mnogi smatraju da je LTFRB otišao predaleko. Tako je otac Jerome Secillano, izvršni tajnik Filipinske biskupske konferencije, izjavio kako nisu krunice te koje izazivaju nesreće na cestama već mehanički problemi na automobilima te nepažljivi vozači.

Kako prenosi Catholic News Agency, otac Secillano smatra kako je spomenuta odluka zapravo “pretjerana reakcija” koja pokazuje neosjetljivost i nedostatak zdravog razuma.

Predstavnici LTFRB-a pozivaju se pak na prijašnje pravne regulative koje su branile “neautorizirane dodatke na vjetrobranskom staklu ili kontrolnoj ploči”, ističući kako ništa ne bi smjelo ometati vidno polje vozača. Također ističu kako je i dalje moguće imati religijske simbole okačene na retrovizoru dokle god se oni “ne njišu okolo”.

I dok LTFRB brani zakon, lokalni autoprijevoznici ga napadaju. Jedan od njih je i George San Mateo, predsjednik udruženja Pistons koje okuplja vozače i vlasnike ‘jeepneya’, popularnog lokalnog cestovnog prijevoza.

San Mateo tvrdi kako ne postoje dokazi da krunice i religijske ikone uzrokuju nesreće.

“Ne igrajte se vozačevom vjerom u Boga”, poručio je donositeljima zakona.

S njim se slaže i senator Vicente Sotto III, koji je novinarima poručio kako je LTFRB “proširio zakon”, jer se njegova “prava namjena zapravo ticala telefonskih razgovora i pisanja poruka na mobitelu prilikom vožnje”.

Neki analitičari pak ovo vide kao samo još jedan u nizu sukoba između trenutačnog predsjednika Filipina Rodriga Dutertea i Katoličke Crkve koji se razbuktao prošle godine oko uličnih smaknuća narko-dilera.

Tino Krvavica | Bitno.net