Foto: Wikipedia

Francuski predsjednik Emmanuel Macron u svome je obraćanju francuskim biskupima početkom ovoga tjedna naglasio važnost uključivanja katoličkog glasa u političkim debatama, posebice što se tiče bioetičkih tema.

“Ono na što vas večeras pozivam je da se politički uključite u našu europsku debatu, zato što je vaša vjera dio predanja kojeg ova rasprava treba”, rekao je Macron, upozorivši pri tome kako „Ono što pogađa našu zemlju… nije samo ekonomska kriza, nego relativizam; pa čak i nihilizam.“

“Naši suvremenici trebaju, bilo da vjeruju ili ne, o čovjeku čuti iz druge perspektive, a ne samo materijalne“, nastavio je francuski predsjednik, „Oni moraju utažiti drugu žeđ, žeđ za apsolutnim. Ovdje se ne radi o obraćenju, nego o glasu koji se, zajedno s drugima, još uvijek usudi govoriti o čovjeku kao o živom duhu.”

U svome je govoru predsjednik zemlje koju se često ističe kao predvodnicu sekularizma, izrazio stav kako „Svrha sekularizma nije iz društva iskorijeniti duhovnost koju njeguju brojni naši sugrađani.“

“Biti svjesno slijep na duhovnu dimenziju koju katolici ulažu u svoj moralni, intelektualni, obiteljski, profesionalni i društveni život, značilo bi osuditi samoga sebe na tek djelomičan pogled na Francusku; to bi značilo zanemariti ovu zemlju, njezinu povijest, njezine građane. Biti ravnodušan prema tome, značilo bi odstupiti od moje misije”, rekao je Macron čiji govor dolazi usred rasprave o izmjenama zakona vezanim za bioetiku.

Prema riječima francuskog novinara Guillaumea de Thieulloya, navedenim bi se izmjenama trebale ozakoniti eutanazija i umjetna oplodnja za žene koje žive same i lezbijske parove. S obzirom na to, valja podsjetiti kako je aktualni predsjednik tijekom svoje kampanje podržao proširenje francuskog zakona koji trenutno umjetnu oplodnju dopušta samo heteroseksualnim parovima.

U nastavku svoga govora, Macron je pohvalio Crkveni doprinos društvu u zaštiti bolesnih, napuštenih, ranjivih, onesposobljenih, bez obzira na njihovu etničku i vjersku pripadnost, te naglasio kako je za njega važno popraviti narušenu povezanost između Crkve i države.

Predsjednik Francuske biskupske konferencije i nadbiskup Marseillea, Georges Pontier, u zasebnom se govoru osvrnuo na teme o kojima je francuski predsjednik govorio, stavivši poseban naglasak na pitanje eutanazije, upitavši pri tome „Može li se čin ubojstva opisati kao ‘skrb’?“

Primijetimo na kraju kako je Macronov govor zanimljivo promotriti u kontekstu jučerašnje saborske rasprave oko Istanbulske konvencije u kojoj se, između ostaloga, mogao čuti i bizarni stav zastupnika Bojana Glavaševića koji bi, čini se, uskratio pravo zastupnicima vjernicima da uzimaju u obzir riječi hrvatskih biskupa jer oni nisu dobili nijedan mandat na parlamentarnim izborima. Prema svemu sudeći, čini se da neki zastupnici sanjaju Hrvatsku kao svjetsku predvodnicu radikalno shvaćenog sekularizma.

Ivo Džeba | Bitno.net