Nakon trogodišnje pauze zbog pandemije, u Manili je ponovno održana procesija sa stoljetnim kipom Crnog Nazarećanina.

Jedna od najvećih vjerskih procesija na svijetu, kojom se obilježava događaj iz 1787. kada je kopija originalnog kipa premještena iz prvotnog svetišta sv. Nikole iz Tolentina u manju baziliku Crnog Nazarećanina u četvrti Quiapo, okupila je u glavnom gradu Filipina dva milijuna uglavnom bosih vjernika.

Po prvi put kip je bio prekriven staklom kako se vjernici ne bi penjali na njega, u želji da ga zagrle ili poljube, što se u prošlosti nerijetko događalo.

Prijašnjih godina kip bi se nezaštićen vukao na postolju bez kotača ili nosio duž rute duge oko 6,5 kilometara, a sama procesija trajala bi i po dvadesetak sati zbog ogromnog broja hodočasnika.

Da se radi o velikom događaju svjedoči i brojka od 15 tisuća redara i medicinskog osoblja koji su danas bili raspoređeni uz rutu, javlja portal AsiaNews.

Kip tijekom jedne od ranijih procesija/Foto: Jsinglador, CC BY-SA 3.0, Wikimedia Commons

Kip Isusa Krista, poznatog pod imenom Crni Nazarećanin, 1606. godine su iz Meksika na Filipine donijeli misionari augustinci. Smatraju ga čudotvornim zbog toga što je ostao neoštećen u požaru koji je izbio na brodu kojim je dopremljen i koji je najvjerojatnije uzrok njegove crne boje.

Papa Inocent X. dopustio je njegovo čašćenje 1650., dok je Sveti Otac Pio VII. omogućio potpuni oprost svakome tko se pobožno pomoli pred kipom.

Osim 9. siječnja, procesija s kipom odvija se još na Veliki petak i Staru godinu, ali ova je najposjećenija.