Apostolska nuncijatura u Poljskoj potvrdila je kako je Vatikan u Poljsku poslao talijanskog kardinala Angela Begnasca kako bi istražio optužbe za nemar koje su iznešene protiv kardinala Stanislawa Dziwisza. Prema tim optužbama dugogodišnji privatni tajnik Ivana Pavla II. navodno je zataškavao slučajeve seksualnog zlostavljanja u Crkvi, piše CNA.

U priopćenju piše: „Kardinal Angelo Bagnasco, umirovljeni nadbiskup Genove, na zahtjev Svete Stolice je od 17. do 26. lipnja boravio u Poljskoj. Svrha posjeta bila je provjeriti nemar kardinala Stanislawa Dziwisza tijekom njegova mandata nadbiskupa Krakowa od 2005. do 2016. godine. Kardinal Bagnasco se upoznao s dokumentima i održao niz sastanaka te će Svetoj Stolici iznijeti izvještaj o ovom posjetu“.

Predsjednik Poljske biskupske konferencije, nadbiskup Stanislaw Gadecki, izjavio je u studenom 2020. kako Vatikan treba provjeriti optužbe koje su protiv Dziwisza iznesene na televiziji. Naime, poljski televizijski kanal TVN24 je prikazao emisiju: Don Stanislav: drugo lice kardinala Dziwisza, u kojoj je novinar Marcin Gutowski kardinala optužio za zataškavanje slučajeve kleričkog zlostavljanja.

Kardinal Dziwisz je potom 9. studenoga izjavio kako želi da se ovi navodi razjasne na transparentan način. „Spreman sam u potpunosti surađivati s neovisnom komisijom koja će razjasniti ova pitanja“, dodao je.

Poljski javni tužitelj je u siječnju ove godine objavio kako ne vidi osnove za pokretanje istrage o navodima kako Dziwisz nije prijavio optužbe o zlostavljanjima.