Ciparski parlament je krajem prošloga tjedna, i to na Veliki petak, legalizirao abortus. Za legalizaciju je bilo 33 zastupnika, njih osam je glasovalo protiv, a pet zastupnika su prilikom glasovanja bili suzdržani. Od sada žene smiju počiniti abortus do 12. tjedna, a u slučaju silovanja do 19. tjedna trudnoće.

Sve maloljetnice, koje se odluče na abortus, prema novom zakonu moraju imati odobrenje roditelja. Zakon također propisuje obavezno savjetovanje, ali i seksualno obrazovanje u školama. Inače, na dan Velikog petka kršćani se prisjećaju Kristove muku na križu koju je podnio zbog ljudskih grijeha.

Premda je Cipar kršćanska zemlja, uglavnom pravoslavna, zastupnici su legalizirali abortus, kako piše Life News, zbog prošlogodišnjeg skandala koji je uključivao ilegalno izvođenje prekida trudnoća na otoku. Neposredno prije glasovanja članice organizacije Žene u potpori životu zastupnicima su poslale male plastične modele nerođene djece i fotografije abortiranih beba nadajući se kako će zastupnike uvjeriti da stanu u zaštitu nevinih života.

Inače, do donošenja ovog zakona Cipar je imao jedan od zakona koji je najsnažnije branio ljudski život od začeća. Prekid trudnoće je bio dopušten samo kada je bilo ugroženo zdravlje žene, zatim u slučaju silovanja ili malformacije nerođenog djeteta. Onim liječnicima, koji su ilegalno radili abortuse, prijetila je kazna od 14 godina zatvora.

Rašeljka Zemunović | Bitno.net