“I mjesec iznad nas ima okus hostije…”, pjevao je Gibonni 1999. u svojem hitu “Posoljeni zrak i razlivena tinta”, vjerojatno nesvjestan činjenice da postoji jedna starija poveznica između hostije i ovog Zemljina satelita – točno trideset godina starija.

Kada je misija Apollo 11 sletjela na Mjesec, osim Neila Armstronga koji je mnogima ostao zapisan u sjećanju po rečenici: “Ovo je mali korak za čovjeka, divovski skok za čovječanstvo”, na nama najbliže nebesko tijelo zakoračio je još jedan astronaut, Buzz Aldrin,.

Tom se prilikom Aldrin, inače prezbiterijanac i” starješina” u svojoj lokalnoj crkvi (pojednostavljeno: osobe koje u zajedništvu s drugim starješinama upravljaju prezbiterijanskom župom), odlučio “pričestiti” hostijom i vinom koje je dobio od svog pastora.

Prije nego je konzumirao kruh i vino, Aldrin je izgovorio ove riječi: “Htio bih iskoristiti ovu priliku kako bih zamolio svaku osobu koja ovo sluša, tkogod i gdjegod ona bila, da zastane na trenutak i razmatra događaje koji su se zbili u posljednjih nekoliko sati, i da zahvali na vlastiti način.” Tada je konzumirao hostiju i vino, iako potajno, s obzirom na to da se NASA istovremeno nalazila pod tužbom nakon što su članovi prethodne misije, Apollo 8, na Badnjak 1968. čitali Sveto pismo tijekom radioemitiranja.

“Natočio sam vino u kalež koji mi je dala naša crkva. Vino se polako i graciozno prelijevalo po rubu kaleža. Bilo je zanimljivo pomisliti kako je ovo prva tekućina ikad  natočena na Mjesecu i prva hrana koja se tamo jela”, izjavio je kasnije Aldrin.

Premda se kasnije Aldrin odmaknuo od tog čina, rekavši kako “danas vjerojatno ne bi slavio pričest” te navodeći kako je ta misija bila u ime cijelog čovječanstva, bez obzira na vjeru, ostaje činjenica kako su hostija i vino uzeti tijekom kršćanske službe ostali prva hrana i tekućina konzumirani na Zemljinu satelitu.

Kako navodi britanski Guardian, Webster Presbyterian Church, kojoj pripada i Aldrin, svakog srpnja slavi “Mjesečevu pričest” u spomen na taj događaj.

*Prezbiterijanci imaju drugačije shvaćanje pričesti od nas, članova Katoličke Crkve. Prema njihovu vjerovanju, Krist nije prisutan tijelom i krvlju u pričesti već posredstvom Duha Svetoga čega su kruh i vino samo simboli. Molimo za njih kako bi upoznali Prisutnost Isusa Krista u svetoj misnoj žrtvi.

Tino Krvavica | Bitno.net