Katolički biskup u Obali Bjelokosti pozvao je vjernike da prijave svećenike koji imaju žene i djecu.

Mons. Gaspard Béby Gneba, biskup Mana, napisao je u otvorenom pismu da “svaki vjernik laik koji zna svećenika koji nije vjeran svom celibatu te ima ženu ili djecu” mora skupiti hrabrosti i prijaviti to svom biskupu, javlja La Croix, a prenosi Katholisch.de.

Gneba je također pozvao oženjene svećenike, kao i one koji imaju djecu, da odmah podnesu ostavku.

“Moraju mi doći u najkraćem roku i predati svoju ostavku”, naglasio je, dodavši kako je žalosno što neki svojim ponašanjem “odaju dojam da je svećenički celibat odbačen ili da je uzdržavanje opcionalno”.

Biskup ističe i kako jednako vrijedi za zločine seksualnog zlostavljanja te one povezane s novcem.

“Svaka osoba upoznata s time koja ne podnese prijavu čini grijeh pred Bogom, Papom i Crkvom”, stoji u pismu.

Mons. Gneba tvrdi kako je ovo bio hitan i nužan korak kojim želi unaprijediti “borbu protiv seksualnog zlostavljanja i ekonomskih zločina svećenika biskupije Man”, kao i onih koji imaju žene i djecu.

Biskupija Man nalazi se na zapadu Obale Bjelokosti. Osnovana je 1968., a na njenom teritoriju živi 72 tisuće katolika koji čine 5% stanovništva.

Katoličanstvo je inače druga najveća religija u Obali Bjelokosti nakon islama. Gotovo tri milijuna stanovnika (17%) deklarira se katolicima. Zanimljivo je da se u glavnom gradu Yamoussoukrou nalazi jedna od najviših crkava na svijetu, bazilika Naše Gospe od Mira.