10. Katedrala Bezgrešnog začeća – Linz, Austrija

Foto: Wikipedia

Visina:  134.8 m

Ova neogotička crkva građena je od 1862. do 1924. godine. Sa svojih 20000 sjedećih mjesta, površinom od 5170 četvornih metara, te dužinom od 130 metara najveća je, ali ne i najviša crkva u Austriji. Naime, originalni projekt nije dobio potvrdu vlasti, budući da je prema njemu crkva trebala biti viša od katedrale sv. Stjepana u Beču, a što prema tadašnjim propisima nije bilo dopušteno. Crkva je stoga dva metra niža od bečke prvostolnice.

9. Katedrala sv. Stjepana – Beč, Austrija

a9 wiki

Foto: Wikipedia

Visina: 136,7 m

Bečka katedrala ili katedrala sv. Stjepana nalazi se na Trgu sv. Stjepana u Beču. Građena je u romaničkom i gotičkom stilu na ruševinama nekadašnjih dviju crkava, od kojih je prva sagrađena 1147. godine. Prepoznatljiva je po svom krovu s više od 200 tisuća crjepova, na kojem se nalaze povijesni austrijski grbovi. Južni toranj (15. st.) popularno zvan Steffl, visok je više 136 metara. U katedrali se nalaze 23 zvona, od kojih je najteže zvono sv. Marije od 20 tona – najteže zvono u Austriji i drugo u Europi, nakon onog u Kölnu.

8. Bazilika sv. Petra – Rim, Italija

Foto: Shutterstock.com

Foto: Shutterstock.com

Visina: 136,6 m

Bazilika sv. Petra izgrađena je u stilu klasične renesanse, na mjestu prethodne ranokršćanske bazilike. Prema tradiciji i povijesnim izvorima, prvo zdanje podignuto je na mjestu mučeništva i grobu sv. Petra – prvog rimskog biskupa. Iznad groba sv. Petra, u 16. stoljeću, sagrađena je prekrasna bazilika njemu u čast. Brojni znameniti umjetnici Italije, među kojima su Donato Bramante, Gianlorenzo Bernini i Michelangelo bili su uključeni u njenu izgradnju od 1506. do 1626. Bazilika sv. Petra nije katedrala, budući da u njoj ne stoluje biskup, nego je njezin službeni naziv Papinska bazilika sv. Petra u Vatikanu. Jedan zapis na tlu srednje lađe navodi koliko je čitava građevina dugačka, 194 m (vanjska duljina iznosi, zajedno s trijemom, 211,15 metara), a svod je visok 44 metra. Crkveni prostor zauzima površinu od 15160 m².

7. Bazilika Gospe Lichenske – Licheń Stary, Poljska

a8 wiki

Foto: Wikipedia

Visina: 141,5 m

Bazilika Gospe Lichenske katoličko je svetište u selu Licheń Stary u blizini Konina u Velikopoljskom vojvodstvu u Poljskoj. Arhitektica je Barbara Bielecka, a bazilika se gradila u razdoblju između 1994. i 2004. godine donacijama hodočasnika. S tornjem ima 141,5 metara, što je čini jednom od najviših i najvećih crkava na svijetu.

Povijest postanka crkve datira iz 1813. godine, kada je Tomasz Kłossowski, poljski vojnik koji se borio pod Napoleonom u blizini Leipziga teško ranjen. Zazvao je Gospu, moleći da ne dopusti da umre u stranoj zemlji. Prema legendi, ona se pojavila noseći zlatnu krunu, u tamno crvenoj haljini, sa zlatnim plaštem, i držala bijelog orla u desnoj ruci. Gospa tješi vojnika i obećaje da će se oporaviti i vratiti u Poljsku. Tomaszu je naloženo da napravi sliku Gospe, i stavi je na javnom mjestu, tako da “narod moli pred tom slikom, zadobije mnoge milosti iz Gospinih ruku u najtežim vremenima kušnje”.

S lađom dugom 120 metara i širine 77 metara, sa središnjom kupolom visokom 98 metara i tornjem od 141,5 metra, to je najveća crkva u Poljskoj i jedna od najvećih crkvi u svijetu. Crkva je posvećena Gospi od žalosti, Kraljici Poljske čija se ikona, najvjerojatnije iz 18. stoljeća, nalazi u bazilici na glavnom oltaru. Svetište je jedno od glavnih poljskih hodočasničkih mjesta. Papa Ivan Pavao II. blagoslovio je baziliku 1999. godine.

Do bazilike vode 33 stepenice, koje se odnose na godine Kristova života na Zemlji. Na bazilici se nalazi 365 prozora, koji simboliziraju broj dana u jednoj kalendarskoj godini, 52 ulazna vrata simboliziraju broj tjedana u jednoj kalendarskoj godini te 12 skulptura simbolizira dvanaest apostola. Prema arhitektonskom planu, bazilika podsjeća na zlatno polje kukuruza. To se ogleda u uređenju prostora i trga ispred bazilike te arhitekture same bazilike. Prozori su zlatno-jantarne boje.

6. Katedrala Naše Gospe – Strasbourg, Francuska

Stitched Panorama

Foto: Wikipedia

Visina: 142 m

Strazburška katedrala ili katedrala naše Gospe od Strasbourga poznati je primjer visoke ili kasne gotičke arhitekture. Za veliki dio njezine izgradnje od 1277. do svoje smrti, 1318. godine, zaslužan je Erwin von Steinbach. Godine 1015., biskup Werner von Habsburg je započeo gradnju nove katedrale preko ruševina Karolinške bazilike iz 778.godine. Veličanstvena romanička građevina s drvenim krovom izgorjela je 1176. godine. Od 1176. do 1439. obnavljala se i tijekom tog razdoblja građevinari iz Chartresa su potpuno promijenili njen izgled, osim kora i južnog portala. Novi gotički zapadni portal, s tisućama figura, je najveličanstveniji, a sjeverni toranj (1439.), dugo vremena najviša građevina na svijetu, zahvaljujući umijeću majstora je vrhunac linearnosti u kamenu. Na južnom transeptu katedrale nalazi se 18 metara visok astronomski sat, jedan od najvećih na svijetu.

S visinom od 142 metra, ona je od 1647. do 1874. godine bila najviša građevina na svijetu, kada ju je premašila crkva svetog Nikole u Hamburgu, a danas je šesta najviša crkva na svijetu. Victor Hugo ju je opisao kao “divovsko čudo delikatnosti”. Katedrala je vidljiva širom ravnica Alsacea i može se vidjeti čak s planina Vosges i iz Crne šume s druge strane Rajne.

5. Crkva sv. Nikole – Hamburg, Njemačka

a5 wiki

Foto: Wikipedia

Visina: 147 m

Izgradnja prvotne crkve sv. Nikole započeta je 1189. godine, a završena samo sedam godina kasnije. Crkva je tijekom narednih stoljeća doživjela različite preinake i dogradnje, a u 16. stoljeća preuzeli su je Luterani. U 19. stoljeću, nakon velikog požara, crkva je obnovljena, te je neko vrijeme bila najviša crkva na svijetu. Nažalost, u bombardiranju tijekom Drugog svjetskog rata crkva je gotovo u potpunosti uništena. Preživio je jedino toranj visok 147 metara.

4. Katedrala Naše Gospe – Rouen, Francuska

Rouen Cathedral as seen from Gros Horloge

Foto: Wikipedia

Visina: 151 m

Izgradnja katedrale u Rouenu započela je 1202. godine, no zbog različitih razloga (udari groma, nedostatak sredstava, ratovi, rušenja tornjeva, vandalizmi…) trajala je sve do 1880. godine. Nažalost, katedrala je stradala u Drugom svjetskom ratu, no unatoč oštećenjima, njezin toranj visok 151 m i dalje ponosno stoji.

3. Katedrala svetog Petra i Djevice Marije – Köln, Njemačka

a3 flickr

Foto: Flickr.com

Visina: 157,4 m

Kölnska katedrala, službenog imena: Katedralna crkva svetog Petra i Djevice Marije, prvostolna je crva Kölnske nadbiskupije. Poznati je spomenik njemačke gotičke arhitekture te ustrajne vjere i opstojnosti građana Kölna. Katedrala je 1996. god. upisana na UNESCO-ov popis mjesta svjetske baštine u Europi kao jedno od najpoznatijih građevina u Njemačkoj i znamenitost grada Kölna, te kao “iznimno djelo ljudske kreativne genijalnosti”.

Njezina izgradnja započeta je 1248. godine i trajala je, s brojnim prekidima, sve do 1880. godine. Dugačka je 144,5 m, široka 86,5 m, a njezina dva tornja visoka su 157,4 metara. Katedrala je jedna od najvećih svjetskih crkava i najveća gotička crkva u sjevernoj Europi. Od 1880. godine do izgradnje Washingtonskog obeliska 1884. godine bila je najviša građevina na svijetu. Zahvaljujući dvojnim tornjevima, ima najveću fasadu od svih svjetskih crkava. Kor između stupova ima najveći omjer visine u odnosu na širinu, od svih srednjovjekovnih crkava (3.6:1), nadmašivši time i katedralu u Beauvaisu koja ima malo viši glavni brod.

Jedno od najvećih blaga katedrale je visoki oltar iz 1322. godine, izrađen od crnog mramora s jedinstvenim krovnim pločama dugima preko 4,5 metra. Sprijeda i sa strana je prekriven nišama od bijelog mramora u kojima se nalaze figure od kojih je “Krunidba Djevice Marije” u središtu. Najslavniji je ipak veliki pozlaćeni oltar sveta tri kralja u obliku sarkofaga iz 13. stoljeća, koji je ujedno i najveći relikvijar u zapadnoj Europi. U njemu se nalaze kosti i 2000 godina stara odjeća za koje se vjeruje da je pripadala trojici svetih kraljeva, a izloženi su na otvorenju crkve 1864. godine.

2. Bazilika Naše Gospe od Mira – Yamoussoukro, Obala Bjelokosti

a2 wiki

Foto: Wikipedia

Visina: 158 m

Prema vanjskim dimenzijama danas je najveća crkva na svijetu bazilika Notre-Dame de la Paix u Yamoussoukro na Obali Bjelokosti. Kamen temeljac toj crkvi položio je sam Ivan Pavao II., a građena je prema rimskoj bazilici sv. Petra. Uistinu, vanjskim dimenzijama (duga 190 m; široka 155 m; visoka 158 m) premašuje svoj rimski original, ali po broju vjernika, koje može primiti, bazilika u Rimu je i danas najveća crkva. Bazilika je građena između 1985. i 1989.

1.Ulm Minster –  Ulm, Njemačka

a1 wiki

Foto: Wikipedia

Visina: 161,5 m

Ulmer Münster je luteranska crkva sagrađena u gotičkom stilu bivšeg slobodnog carskog grada Ulma u Njemačkoj. Gradnja ove prvotno katoličke crkve započeta je 1377. godine. Nakon pojave reformacije građani Ulma glasovanjem su odlučili pretvoriti je u luteransku crkvu. Tada je i nastavljena gradnja tornja koji je premašivao 100 m, no zbog financijskih problema nije dovršen. Dovršen je tek 31. svibnja 1890. godine kada je dosezao visinu od 161,53-161,70 m, a 29. lipnja iste godine svečano je proslavljen dovršetak crkve. Dana 17. prosinca 1944. godine katedrala je ozbiljno stradala u savezničkom bombardiranju kada je uništena većina povijesnog središta grada. Na njezin vrh posjetitelji se mogu uspeti spiralnim stubištem od 768 stepenica. Sve do 1911. godine ova je crkva bila i najviša građevina na svijetu!

Bitno.net