Donedavni biskup Adelaida, Philip Wilson, oslobođen je optužbi za zataškavanje seksualnog zlostavljanja maloljetnika.

Okružni sud srušio je prethodnu presudu zbog koje je Wilson osuđen na godinu dana kućnog pritvora. Prije usvojenja žalbe odslužio je četiri mjeseca kazne.

Sudac Okružnog suda Newcastle, Roy Ellis, izjavio je prilikom izricanja presude kako postoji sumnja u biskupovu krivicu. Također je izjavio kako sumnja ne može biti zamjena za dokaz te da je Wilson tijekom suđenja bio inteligentan i artikuliran svjedok koji nije radi vlastite obrane pokušao ocrniti svoje tužitelje.

Podsjećamo, prethodni je sud optužio biskupa za zataškavanje seksualnog zlostavljanja zbog toga što nije prijavio svećenika Jamesa Fletchera, s kojim je surađivao u biskupiji Maitland-Newcastle, a koji je 70-ih godina prošloga stoljeća zlostavljao maloljetnike. Svećenik je preminuo 2006. godine u zatvoru, u 66. godini života, otprilike godinu dana nakon zatvaranja. Biskup Wilson se tijekom procesa izjašnjavao nevinim.

Krajem srpnja pod pritiscima je dao ostavku na mjesto biskupa Adelaida, koju je papa Franjo prihvatio.

Trenutačno se u Australiji odvija i suđenje kardinalu Georgeu Pellu, optuženom za zataškavanje pedofilije i seksualno zlostavljanje maloljetnika. Radi se o najvišem crkvenom dužnosniku optuženom za taj zločin. Kardinal Pell više je puta ponovio kako se ne osjeća krivim za djela koja mu se stavljaju na teret. Prethodne istrage provedene protiv kardinala također nisu dokazale njegovu krivnju.

Tino Krvavica | Bitno.net