Nadbiskup Adelaidea msgr. Philip Edward Wilson dao je ostavku nakon što je osuđen na godinu dana zatvora zbog prikrivanja zlostavljanja maloljetnika

Papa Franjo je prihvatio ostavku na pastoralno vodstvo nadbiskupije Adelaide u Australiji, koju je podnio msgr. Philip Edward Wilson – objavio je Tiskovni ured Svete Stolice.

Osuđen zbog prikrivanja zlostavljanja maloljetnika

Biskup, koji ima 67 godina, 3. je srpnja osuđen na 12 mjeseci zatvora zbog toga što nije prijavio svećenika Jamesa Fletchera, s kojim je surađivao u biskupiji Maitland-Newcastle, a koji je ’70-ih godina prošloga stoljeća zlostavljao maloljetnike. Svećenik je preminuo 2006. godine u zatvoru, u 66. godini života, otprilike godinu dana nakon zatvaranja. Biskup Wilson se uvijek izjašnjavao nevinim. Polovicom kolovoza sud će odlučiti hoće li mu dopustiti kućni pritvor zbog zdravstvenoga stanja.

Australski biskupi – uz žrtve

Dok se nastavlja sudski postupak, ostavka msgr. Wilsona – stoji u priopćenju Australske biskupske konferencije – označava novo poglavlje u bolnoj povijesti osoba koje su podnijele seksualno zlostavljanje Jima Fletchera, i čiji su životi zauvijek promijenjeni. Ta im odluka može dati malo utjehe, unatoč stalnoj boli koju nose u sebi. Nadbiskupa su Wilsona mnogi hvalili zbog njegova rada u potpori žrtvama seksualnoga zlostavljanja nad maloljetnicima dok je bio biskup Wollongonga, nadbiskup Adelaidea, te predsjednik Biskupske konferencije.

Međutim, odlučio je da njegova presuda znači da ne može više nastaviti djelovati kao nadbiskup, jer bi tako i dalje poticao žalost i trpljenje mnogih, također u nadbiskupiji Adelaide – istaknuto je u priopćenju. Odmah nakon presude australski su biskupi napomenuli da su žrtve bile vrlo važne, jer su im pomogle naučiti lekciju o sramotnom zlostavljanju i prikrivanju, koje je izneseno u javnost u izvještaju Kraljevskoga istražnoga povjerenstva.

Otada je Crkva u Australiji – napomenuli su biskupi – unijela bitne promjene kako bi zajamčila da zlostavljanje i prikrivanje više ne budu dio katoličkoga života, te da djeca u našim zajednicama budu sigurna. Biskupi su na kraju ponovno istaknuli svoje zauzimanje u radu sa svima koji, u Crkvi i u društvu, nastoje primijeniti snažna i dosljedna mjerila zaštite u Australiji. Australski biskupi će se ponovno okupiti na zasjedanju 2. i 3. kolovoza kako bi ubrzali odgovor Katoličke Crkve na zahtjeve Kraljevskoga povjerenstva.

Vatican News | Bitno.net