Unatoč svim slabostima i problemima, za Europu nema boljeg modela od Europske unije u smislu “očuvanja napretka, slobode i mira”, poručio je u utorak 20. veljače u Bruxellesu željezanski biskup Egidije Živković.

Europu se ne smije prepustiti populistima, ideolozima i pametnjakovićima, a uoči predstojećih izbora za Europski parlament valja okupiti “razumne snage sredine” kako bi se nastavila zajednička izgradnja Europe, rekao je biskup Živković tijekom zajedničkog posjeta Bruxellesu s predstavnicima austrijskih medija.

Biskup Živković je u Austrijskoj biskupskoj konferenciji nadležan za područja Europe, izbjeglice, migracije i integracije.

Željezanski biskup upozorio je u kontekstu aktualnih izazova na opasnost odvajanja i povlačenja u vlastitu nacionalnu državnost. Mržnja prema strancima pod geslom “najprije mi” kao i bijes i kritika Europske unije i njezinih institucija ne donose rješenja, naprotiv, bio bi to povratak u davno prevladana vremena. Štoviše, valja živjeti u EU i braniti EU koja se sastoji od različitih kultura, jezika, vjeroispovijesti i religija.

Geslo Europske unije glasi: “Ujedinjeni u raznolikosti”. Biskup Živković pritom je istaknuo zajedničke vrijednosti EU-a: slobodu, mir, solidarnost, demokraciju, poštivanje ljudskih prava i ljudskog dostojanstva kao i jednakost, zatim pravnu državu, zaštitu okoliša, suzbijanje socijalne nepravde i zaštitu manjina od diskriminacije.

Željezanski biskup je pred novinarima u Bruxellesu podsjetio na povijest europske zastave, koja predstavlja vrijednosti važne i za kršćane. Idejni tvorac europske zastave je Belgijac Paul Levy, koji se u vrijeme Drugog svjetskog rata zavjetovao prijeći na kršćanstvo ako preživi nacistički progon. Levy je dobio ideju za europsku zastavu gledajući Marijin kip s vijencem od zvijezda pred plavim nebom, kako ju se često prikazuje u skladu s Ivanovim Otkrivenjem u Novome zavjetu (12, 1). Zamisao je ostvario Francuz Arsene Heitz.

Plava boja zastave, pojasnio je biskup Živković, u povijesti umjetnosti predstavlja vjeru, povjerenje, vjernost, ali i svemir i Božju prisutnost. Devet zvijezda podsjećaju na Bogorodičin vijenac. Brojka dvanaest, nastavio je, sretni je broj i simbolizira puninu kao rezultat brojke tri, koja predstavlja Trojstvo i četiri, koja simbolizira četiri strane svijeta. Europska zastava predstavlja vrijednosti jedinstva, sklada i solidarnosti, koje su važne i za kršćane i koje su danas opet ugrožene, poručio je biskup Živković.

Tijekom mise u kapeli Komisije biskupskih konferencija Europske unije (COMECE), biskup Živković spomenuo je i preminulog ruskog disidenta Alekseja Navaljnog, kritičara predsjednika Vladimira Putina. Navaljni je svojim životnim djelom i zauzimanjem učinio mnogo za Europu, naglasio je željezanski biskup, zamolivši vjernike da mole za Navaljnog i njegovu obitelj. “Neka njegov život i djelo nađu cilj kod Boga i nastave ovdje djelovati”, zaključio je.

Tijekom boravka u Bruxellesu u utorak i srijedu, biskup Živković razgovarat će s predstavnicima institucija EU i s crkvenim predstavnicima. Na programu njegova posjeta su razgovori s povjerenikom Europske komisije za proračun i upravu Johannesom Hahnom, podpredsjednikom Europskog parlamenta Othmarom Karasom, glavnim tajnikom COMECE-a Manuelom Barriosom i apostolskim nuncijem pri EU nadbiskupom Noelom Treanorom.