Tijekom svojeg posjeta Slovačkoj Papa se 13. rujna susreo i s biskupima, svećenicima, redovnicima i redovnicama, sjemeništarcima, bogoslovima i vjeroučiteljima. Obraćajući se vjerskim vođama naroda Sveti Otac je naglasio važnost slobode, očinstva i kreativnosti u njihovom odnosu prema puku.

Tom se prilikom prisjetio i sadržaja jednog pisma koje mu je uputio biskup koji nije bio zadovoljan papinskim predstavnikom u svojoj zemlji.

U pismu je stajalo: “Bili smo 400 godina pod Turcima i patili smo. Zatim smo patili 50 godina pod komunizmom. Ali sedam godina s ovim nuncijem bilo je gore nego to dvoje.”

Sveti Otac je to komentirao riječima: “Ponekad se pitam: koliko ljudi može reći isto o svojem biskupu ili župnom svećeniku? Koliko ljudi? Ne! Bez slobode, bez očinstva, stvari ne funkcioniraju.”

Govoreći o potrebi kreativnosti u pastoralu i propovijedanju, Papa je izrazio i svoju zabrinutost zbog predugačkih i neprikladnih propovijedi: „Pomislimo samo na vjernike koji moraju slušati homilije koje traju 40 pa i 50 minuta, na teme koje ne razumiju, koje ih se ne tiču… Molim vas, svećenici i biskupi, razmislite dobro kako pripremiti homiliju, kako to učiniti da postoji kontakt s ljudima”.

„Homilija”, podsjetio je pritom, “u pravilu ne smije trajati dulje od deset minuta, jer nakon osam minuta ljudima popusti pažnja, i to pod uvjetom da je vrlo zanimljiva“.