Premda je Belgija prepuna desakraliziranih crkvi, belgijski umjetnik Tom Herck za svoju umjetničku instalaciju “Sveta krava” kojom je želio prokazati prehrambenu industriju, odabrao je baš posvećenu crkvu u Kuttekovenu.

Ispred glavnog oltara na kojemu se redovito slavi sveta misa, vjernike je dočekala krava razapeta na križ, a ispred nje “jezero od mlijeka”. I sve to uz prethodno dopuštenje biskupa.

Instalacija je, naravno, izazvala zaprepaštenje i ogorčenost vjernika, no za belgijskog umjetnika njihove su reakcije pretjerane.

– Katolici ne bi trebali biti uvrijeđeni. Kao što je Isus umro na križu, tako je i ova krava umrla na križu zbog našeg grijeha zagađenja prirodnog okoliša – kazao je Tom Herck.

Nekoliko desetaka vjernika prosvjedovalo je moleći krunicu ispred crkve, a neki od njih izrazili su svoje razočaranje zbog neodlučnosti lokalnog biskupa mons. Patricka Hoogmartensa koji je zbog navodnog straha od medija najprije odobrio spomenutu instalaciju, a tek kasnije izrazio neslaganje.

“Zaustavite ovu blasfemiju i poremećenu umjetnost”, “Molimo za reparaciju”, “Razočarani smo mons. Patrickom Hoogmartensom”, samo su neke od izjava konsterniranih vjernika.

Nakon što je instalacija izazvala zgražanje, biskupija je reagirala priopćenjem ogradivši se od umjetnika i njegove ideje.

“Uvijek smo bili otvoreni za suradnju s umjetnicima i cijenimo duhovitost, ali krava na križu je korak previše. Značenje simbola kao što je križ ne smije biti izobličeno, jer bi u suprotnom bila riječ o ismijavanju ili uvredi”, stoji u priopćenju biskupije.

Belgijska udruga Katolički forum pozvala je vjernike na molitvena bdjenja, a na svojoj mrežnoj stranici objavila je kako su spremni razgovarati s umjetnikom.

“Ako je ‘dijalog’ jedina dogma postkoncilskog vjerovanja, onda smo prisiljeni na razmjenu ideja s umjetnikom Tomom Herckom. U razgovorima je ostavio dojam simpatičnog čovjeka, ali s iskrivljenim i liberalnim stavovima… Molimo za obraćenje liberalnih srdaca. Bogu ništa nije nemoguće”, stoji u tekstu objavljenom na stranici Katholiekforum.net.

Nažalost, ova priča iz Belgije samo je još jedan u nizu žalosnih primjera o duhovnom stanju “naprednog zapadnog svijeta”…

Pogledajte video.

Miodrag Vojvodić | Bitno.net