Stoljećima su bosanske Hrvatice ‘sicale’ svoju djecu, tetovirajući im kršćanske znakove u tijelo kako bi obilježile njihovu pripadnost te ih zaštitile od muslimana koji su ih otimali te odvodili u Tursku. Premda je taj običaj u našem narodu danas gotovo izumro, ‘zaštitu’ tetovaža prepoznali su kršćani na drugom kraju svijeta, točnije u Kanadi.

Christine Nagel, 81-godišnja je Kanađanka koje je odlučila tetovirati svoje tijelo kako je liječnici ne bi eutanazirali.

Kako javlja Globalnews.ca, Nagel, inače praktična vjernica, na lijevo je rame istetovirala natpis “Nemojte me eutanazirati”, izrazivši time protest protiv takvog načina “liječenja”.

Kako je sama poručila: “To je drastična mjera, ali vrlo jasno kaže: ‘Živjet ću dok god Bog ne bude spreman za mene.'”

Za Nagel, potpomognuto samoubojstvo može olako postati jednostavnije rješenje nego briga za bolesne i stare, istaknuvši pritom nedostatak poštovanja prema životu.

Eutanazija je u Kanadi legalizirana 2016. godine čime se ta zemlja pridružila malom broju europskih zemalja od kojih najliberalniji zakon ima Belgija. U toj zemlji bogate katoličke tradicije eutanazija je legalna čak i za maloljetnike.

Ipak, mnogi se još uvijek odupiru takvim mjerama poput ove bake koja je svoju priču zaključila šalom:

“Kako biste se vi osjećali da se pojavite pred vratima (raja) i sv. Petar izvadi knjigu i kaže: ‘Samo trenutak – nismo te ovdje očekivali još 18 mjeseci, još nemamo spremno mjesto za tebe.”

Tino Krvavica | Bitno.net