Austrijska biskupija Graz-Seckau potvrdila je da je jedan njihov svećenik predsjedao crkvenom službom za dvije lezbijke koje žive u civilnom partnerstvu, prenosi Life Site News.

Vijest o tome potvrdio je glasnogovornik biskupije Thomas Stanzer za njemački katolički portal kath.net, nakon što su se društvenim mrežama prošloga tjedna počele širiti fotografije crkvenog obreda.

“Temeljno pitanje je mogu li se homoseksualci u Crkvi osjećati kao kod kuće”, rekao je Stanzer dodavši kako je “obiteljski duhovnik Michael Kopp [svećenik koji ih je vjenčao] na to pitanje odgovorio sa ‘da’”.

“Velečasni Klopp slavio je liturgiju zahvale s dvije civilno vjenčane žene koje su kršćanke i obje su našle svoj izlaz iz osobnih kriza uz pomoć Katoličke Crkve”, dodao je glasnogovornik.

Što se tiče stava Katoličke Crkve o homoseksualnim činima, u točki 2357. Katekizma stoji: “Oslanjajući se na Sveto pismo, koje ih prikazuje kao teško izopačenje, Predaja je uvijek tvrdila da su ‘homoseksualni čini u sebi neuredni’. Protive se naravnom zakonu. Oni spolni čin zatvaraju daru života. Ne proizlaze iz prave čuvstvene i spolne komplementarnosti. Ni u kojem slučaju ne mogu biti odobreni.”

Još preciznije se pitanjem pastorala prema osobama s homoseksualnim sklonostima bavio dokument Pismo biskupima Katoličke Crkve o pastoralnoj skrbi za homoseksualne osobe koji je potpisao tadašnji pročelnik Kongregacije za nauk vjere Joseph Ratzinger. U navedenom dokumentu stoji kako “treba dobro razjasniti da svako udaljavanje od naučavanja Crkve, ili šutnja o njemu, nastojeći tako pružiti pastoralnu skrb, nije način niti autentične skrbi niti valjanoga pastorala. Samo ono što je istinito može napokon biti i pastoralno. Kad se ne vodi računa o stajalištu Crkve, priječi se da homoseksualni ljudi i žene prime onu skrb  koja im je potrebna i na koju imaju pravo”.

Ivo Džeba | Bitno.net