Prva deklarirana biskupinja lezbijka u Švedskoj luteranskoj crkvi te prva žena u registriranom istospolnom partnerstvu koja je došla na tu poziciju, Eva Brunne, predložila je da se iz crkve u stockholmskoj luci maknu sva kršćanska obilježja te označi smjer Meke, kako bi se muslimani koji dolaze na molitvu osjećali „dobrodošli“.

Brunne je, kako prenosi Breitbart.com i još neki mediji, na sastanku s lokalnim župnikom postavila pitanje prostora za nekršćane koji se iskrcaju u luci, a žele moliti.

„Dati prostor ljudima drugih vjera ne čini nas manje braniteljima svoje vjere. Svećenici su pozvani naviještati Krista. Mi to činimo svaki dan i u svakom susretu s ljudima. No to ne znači da trebamo biti zatvoreni prema ljudima drugih vjera“, izjavila je Brunne, davši primjer multireligijskih molitvenih prostora u zračnim lukama.

Brunne je također istaknula da premda u Stockholmu postoje vjerski objekti različitih religijskih zajednica, osobe koje se prvi put iskrcaju u luci često nisu upoznate s gradom i teško im se orijentirati.

Kao biblijsku potporu svojoj tezi istakla je citat iz Poslanice Hebrejima 13, 2: „Gostoljublja ne zaboravljajte: njime neki, i ne znajući, ugostiše anđele!“

Brunnin prijedlog pak nije naišao na odobravanje kod nekih svećenika njene biskupije. Otac Patrik Pettersson na svom je blogu napisao kako postoji velika razlika između kršćanske crkve i molitvenog prostora: „Crkve i kapelice izgrađene su i opremljene kao kršćansko mjesto štovanja te namijenjene obožavanju Trojedinog Boga kako govori Biblija i kako Crkva ispovijeda“, nadodavši „mislim da bi biskup trebao znati razliku“.

Svećenik je također postavio pitanje raspela pribijenih na zid i krstionica koje su velike i iznimno teške, a dotaknuo se i Brunnine argumentacije nazvavši ju „teološki nepromišljenom“.

„Jedini argument koji biskupinja Eva daje kao potporu svom prijedlogu jest ‘gostoljubivost’“, napisao je Pettersson nadodavši kako to ne predstavlja dobar „temelj za raspravu“ jer „teološki, ekleziološki i pastoralni razlozi ostaju netaknuti“.

Svećenik je stoga također citirao Poslanicu Hebrejima 6, 4-8:

„Zaista, onima koji su jednom prosvijetljeni, i okusili dar nebeski, i postali dionici Duha Svetoga, i okusili Lijepu riječ Božju i snage budućega svijeta, pa otpali, nemoguće je opet se obnoviti na obraćenje kad oni sami ponovno razapinju Sina Božjega i ruglu ga izvrgavaju. Jer zemlja koja se napije kiše što na nju često pada i rađa raslinjem korisnim onima za koje se i obrađuje, prima blagoslov od Boga; ona pak koja donosi trnje i drač, odbačena je, blizu prokletstvu a svršetak joj je: ‘U oganj!’“

„Želimo li da naše crkveno polje daje dobar urod ili da rađa trnjem i dračem?“ pita se na kraju svećenik kojeg podupiru i neke kolege.

S druge strane svećenik koji je zadužen za spomenutu crkvu odbio je dati komentar za medije.

Tino Krvavica | Bitno.net