Britanski Prizivni sud (Appeal Court) presudio je danas kako sedmogodišnja djevojčica rođena s invaliditetom jer je njezina majka tijekom trudnoće intenzivno pila alkohol nema pravo na odštetu, a u pojašnjenju te presude navedeno je kako nerođeno dijete nije osoba, što znači da zdravstvena šteta koja mu je počinjena ne može biti tretirana kao kriminalni čin.

Cijeli slučaj izazvao je, očekivano, puno kontroverzi i rasprava. Pokrenule su ga lokalne vlasti u jednom, zbog pravnih razloga neimenovanom gradu u Engleskoj, i oni su u ime djevojčice “CP” tražili odštetu od majke koja se tijekom trudnoće redovito opijala, dobro svjesna da to može naškoditi djetetu. Mala “CP” danas ima brojne fizičke i psihičke poteškoće za koje su liječnici utvrdili kako su nastale od trovanja alkoholom.

Međutim, sada je Prizivni sud presudio da djevojčica “nije bila osoba dok je bila u majčinoj utrobi”, te u ovom slučaju ne može biti primijenjen zakon iz 1861. koji definira zločine počinjene protiv osoba (Offences Against the Person Act).

Sudac Colman Treacy je obrazložio kako je temeljni kriterij za procjenjivanje je li neki zločin počinjen, taj je li tjelesna šteta o kojoj je riječ (grievous bodily harm – kako to definira britansko pravo) počinjena nad osobom. U ovom slučaju, nastavio je on, nije riječ o osobi nego o – fetusu.

Konzervativna zastupnica Fiona Bruce izjavila je za The Catholic Herald kako je pro-choice pokret učinio sve u svojoj moći da izvrši pritisak na sud.

“Njegov lažni spin prikazao je ovaj slučaj kao kriminalizaciju konzumacije alkohola tijekom trudnoće. A nije bila riječ o tome. Nego o građanskoj parnici koja je trebala utvrditi treba li djetetu koje je invalid jer je njegova majka pila tijekom trudnoće dati odštetu. Zakon u Britaniji beznadno je nejasan kada je u pitanju pravni status nerođenog djeteta, a ovaj slučaj učinit će ga još nejasnijim. Jedini gubitnik u ovome svemu jest dijete”, rekla je Bruce.

Naravno, organizacije poput British Pregnancy Service koja pomaže ženama u “uslugama pobačaja” pozdravili su presudu koja je, kažu, potvrdila načelo po kojem “žena mora donositi odluke o svojoj trudnoći”. U ovom slučaju, pretpostavljamo, “odluka” o kojoj je riječ jest ona da se pije osam limenki piva i pola litre votke, što je dnevna količina alkohola koju je neimenovana majka sipala u sebe dok je bila trudna, a taj podatak mogao se čuti na sudu.

Inače, ovakvih slučajeva poput onog djevojčice “CP”, gdje se djeca rađaju s poteškoćama zbog majčina konzumiranja alkohola tijekom trudnoće u Engleskoj je od 2012. do 2013. zabilježeno više od 250.

Odvjetnici koji zastupaju djevojčicu izrazili su žaljenje zbog presuda i izjavili kako još nisu odlučili koji je njihov idući potez. Slučaj mogu izložiti pred Vrhovnim sudom, najvišom pravnom instancom u Kraljevstvu.

Goran Andrijanić | Bitno.net