Kina

“Vjerujemo da moramo štititi naš suverenitet, čime pokazujemo da volimo svoju zemlju”, istaknuo je predsjednik Filipinske biskupske konferencije nadbiskup Jose Palma. Pozvao je na rješavanje sukoba diplomatskim putem.

I Kina i Filipini svojataju gotovo potonuli greben Scarborough u Južnome kineskom moru. Oko dva hektara stijena trenutačno je pod filipinskom upravom. Stručnjaci iz obje zemlje smatraju da se ondje kriju goleme rezerve nafte i plina. Spor je eskalirao u travnju, kada su kineski ratni brodovi spriječili filipinsku mornaricu u pokušaju uhićenje posada kineskih ribarskih brodova na grebenu Scarborough. Prema mišljenju filipinskih vlasti, ribari su zatečeni u nezakonitom ribolovu na njihovu teritoriju.

U međuvremenu, 11. svibnja, došlo je do nereda tijekom prosvjeda ispred kineskog veleposlanstva u Manili. Ljutiti prosvjednici spalili su kinesku zastavu. Kinesko Ministarstvo vanjskih poslova već prije toga je svoje građane koji žive u Manili pozvalo da iz sigurnosnih razloga ostanu kod kuće. (ika/bitno.net)