Papa Franjo prihvatio je odluku ljubljanskoga i mariborskog nadbiskupa. Obojica su odstupila s dužnosti s obzirom na teško stanje u mariborskoj nadbiskupiji, rekao je apostolski nuncij Julius Janusz na konferenciji za novinare Slovenske biskupske konferencije. Dodao je da su ostavke znak pokornosti Papi i jedinstva Crkve.

– Ljubljansku nadbiskupiju do daljnjega će kao apostolski administrator voditi Anton Glavan, dosadašnji biskup Novog Mesta, a mariborsku biskup Celja Stanislav Lipovšek, rekao je Janusz.

Kako je objašnjeno, poziv da daju ostavku slovenskim su nadbiskupima u travnju uputili papa Franjo i njegovi suradnici, a do sada su završavali preostale nadbiskupske dužnosti.

I Stres i Glavan rekli su da priznaju svoj dio odgovornosti za velike gospodarske teškoće koje je mariborskoj nadbiskupiji prouzročilo hazardersko poslovanje financijskih holdinga “Zvon 1” i “Zvon 2”, koji su završili u stečaju s nekoliko stotina milijuna eura potraživanja vjerovnika, među kojima su i velike slovenske banke.

Rekli su kako se ne smatraju glavnim krivcima za financijski debakl tvrtki koje je osnovao ekonomat mariborske nadbiskupije, a koje su došle u velike teškoće zbog preinvestiranja, osobito nakon financijske krize.

– Izražavam duboko žaljenje za svoj dio odgovornosti u tom financijskom slomu i ponovno se za to ispričavam. Nikad nisam tvrdio da moje odgovornosti nije bilo. No i ja i mariborski nadbiskup Marjan Turnšek odlučno opovrgavamo da smo glavni krivci za taj slom, rekao je Stres.

Iste isprike izrekao je i dosadašnji mariborski nadbiskup Turnšek. Također je priznao da je djelomično odgovoran za financijski skandal.

Slovenski mediji navode da se Sveta Stolica na sankcioniranje Stresa i Turnšeka odlučila nakon što su dvije komisije poslane iz Vatikana u Sloveniju utvrdile da su se financijski holdinzi koje je ondje pokrenula Crkva bavili poslovnim hazardiranjem, koje nije dopušteno prema kanonskom pravu, javlja HRT.

Bitno.net