U srijedu 5. lipnja slovački su parlamentarci većinom glasova (102 za i 18 protiv) usvojili ustavni amandman o braku kojim se prava i dužnosti povezane s  brakom priznaju isključivo zajednici muškarca i žene i time isključili mogućnost legalizacije tzv. istospolnih brakova.

Povijesnim dogovorom socijalista (SMR) i demokršćana (KDH), Slovačka je postala sedma država članica Europske unije koja je ustavom zaštitila brak kao zajednicu muškarca i žene (nakon Bugarske, Litve, Latvije, Poljske, Mađarske i Hrvatske) i time se otvoreno suprotstavila rodnoj ideologiji i pritiscima od strane međunarodne gay mreže.

Inicijativu za zaštitu braka ustavom pokrenula je u veljači ove godine demokršćanska stranka (KDH), a kao odgovor na Strategiju za provođenje ljudskih prava u Slovačkoj kojom se potiho htjela uvesti rodna ideologija. Na početku inicijative, potpredsjednik slovačkog parlamenta Jan Figel (KDH) izjavio je kako su bivše komunističke zemlje osjetljivije na ideološko jednoumlje, te kako se jedna određena ideologija ne može svima nametati.

–  Imamo jasnu ideju o braku i obitelji i ne želimo dopustiti da nam netko izvana drži predavanje o tome – rekao je Figel.

Odluka Slovačkog parlamenta ima i široku potporu u narodu, budući da se prema popisu iz 2011. godine katolicima izjasnilo 67% Slovaka. Postoji nada kako će ova odluka doprinijeti afirmaciji braka kao zajednici muškarca i žene i izvan Slovačke.

M.V. | Bitno.net