Izgleda da će u Slovačkoj (Bratislava) doći do povijesnog sporazuma između političke ljevice i političke desnice, donosi Katholisches.info, a prenosi portal Quo Vadis Croatia. “Mi ćemo uvrstiti u Ustav da brak može postojati samo između muškarca i žene“, kaže Jan Figel, potpredsjednik slovačkog parlamenta. “To je odgovor na pokušaj da nam se nametne teorija rodne ideologije” .

24. veljače slovački premijer Robert Fico i kršćanski demokrat, Jan Figel (KDH) pristali su na ustavni amandman. Lideri socijalista i demokršćana su se dogovorili da potvrde brak kao zajednicu između muškarca i žene u Ustavu, a “Ustavni amandman zabranjuje legalizaciju braka između istospolnih osoba“, kazao je Figel .

Inicijativa za zaštitu braka Ustavom temelji se na zahtjevu KDH, i predstavlja odgovor na sve veći pritisak na Slovačku kojim se pokušava nametnuti teorija rodne ravnopravnosti. “Inicijativa je odgovor na prijedlog za provedbu Strategije za provođenje ljudskih prava u Slovačkoj, u kojoj je skrivena rodna ideologija“, kazao je Figel. Međutim, istinsko ljudsko pravo je brak između muškarca i žene. S ciljem zaštite ovog ljudskog prava Figel se bori mjesecima kako bi učvrstio dvotrećinsku većinu u parlamentu. “Mi želimo da se brak više ne dovodi u pitanje niti da mu se prijeti“, rekao je političar iz KDH.

To mišljenje očito dijeli i većina stanovništva. Do preokreta je došlo kada se socijalistički premijer odlučio staviti na stranu naroda, a ne Europske unije ili UN-a koje vrše pritisak.
U 2012. godini, izborni program socijalističke vlade je bio usmjeren na podršku obitelji. Već tada u izbornom programu, brak je zajamčen kao zajednica između muškarca i žene. S ovom politikom, koja je drugačija od one socijalističkog predsjednika u Francuskoj, Fico je imao uspjeha. Upravo osluškivanje volje naroda ga je i dovelo do današnje pozicije.

Srednjoeuropske zemlje na ovaj način pokazuju potpuno otvoreno drugačiji stav od onog na Zapadu. Hrvatska se na referendumu odlučila za učvršćivanje braka kao zajednice između muškarca i žene Ustavom. Rumunjska je nedavno odbacila “gay brak”. I Slovačka želi u tom smislu promijeniti Ustav.

Glavni protivnici ustavnog amandmana su “Liberalna stranka, kao i svi veliki mediji u zemlji.” Tu je i međunarodna gay mreža koja vrši pritisak protiv sporazuma. Prvo glasovanje u parlamentu će se održati 29. ožujka, a odlučujuće glasovanje je u svibnju. “Možda neposredno prije europskih izbora“, kazao je Figel .

Figel je mišljenja da su bivše komunističke zemlje osjetljivije na ideološko jednoumlje. Ne može se jedna određena ideologija nametnuti svima. “Imamo jasnu ideju o braku i obitelji“, naglasio je Figel, “i ne želimo dopustiti da nam netko izvana drži predavanje o tome“.

Katolisches.info/Quo Vadis Croatia