Dubrovački biskup, Mate Uzinić, reagirao je na svom Facebook profilu na gole fotografije koje su bez dozvole snimljene u crkvi svetog Ignacija, u dubrovačkom starom gradu, skandalizirajući mnoge vjernike, ali i ostale građane.

“Dragi prijatelji, duboko me ražalostilo to što je danas zbog vlastite promocije zloupotrijebljena otvorenost dubrovačkih crkava za snimanje neprimjerenih fotografija pod krinkom umjetnosti, na što ćemo morati medijski i pravno reagirati. Moleći večeras Gospodina za nas koji smo ovim povrijeđeni, s raspetim Isusom želim moliti i za one koji su to uzrokovali govoreći: ‘Oče, oprosti im, ne znaju što čine!'”

Povod “golom foto sessionu” u Dubrovniku bilo je snimanje dokumentarnog filma “The Colour Nude” koji radi ekipa Deutche Film und Fernsehakademie Berlin, njemačke akademije za film i televiziju.

U filmu sudjeluje i Stijepo Brbora, autor spornih fotografija, koji je dubrovačke znamenitosti iskoristio kao kulisu za fotografiranje Vesne Knežević, 64-godišnje novinarke iz Beograda koja glumi lik Laure Marina Držića.

Kako piše Dubrovački dnevnik, autori su se trudili da cijelo snimanje prođe “vrlo diskretno”, a na možebitne negativne reakcije zbog golotinje u crkvi Brbora je izjavio:

„To je jedna vrsta subverzije. Obišli smo krucijalna povijesna mjesta gdje možemo koketirati sa zidom, Držićem i samim Dubrovnikom, a sve to uz erotiku odnosno određenu erotsku emociju. Fotografijama želimo izbjeći klišej, stereotip o ljepoti, predrasudu kako to mogu raditi samo mlade žene. Ovo je jedan novi izazov i zasad smo prezadovoljni.”

Crkva svetog Ignacija, kao i druge dubrovačke crkve, otvorena je za posjetitelje tijekom cijelog dana. Mnoge od crkava nemaju na ulazu osobu koja bi pazila na možebitnu zloupotrebu sakralnog prostora.

Dragi prijatelji,
duboko me ražalostilo to što je danas zbog vlastite promocije zloupotrijebljena otvorenost dubrovačkih…

Posted by Mate Uzinić on 6. ožujka 2018

*Više o odnosu golog tijela i umjetnosti pročitajte u tekstu Je li golotinja grijeh?

Tino Krvavica | Bitno.net