Pio XII.

Kao što smo već izvijestili, Vatikan će 2. ožujka otvoriti arhive iz vremena pontifikata Pija XII. (1939. – 1958.).

Svrha otvaranja Arhiva Svete Stolice je iznijeti na svjetlo možebitne nove informacije o ulozi Pija XII. tijekom Drugog svjetskog rata. No, prema mišljenju vatikanskih arhivista, ne treba očekivati nikakva nagla iznenađenja.

Pročelnik Vatikanskog apostolskog arhiva (nekadašnjeg Vatikanskog tajnog arhiva), biskup Sergio Pagano, izjavio je kako će istraživačima trebati godine “da donesu povijesni sud”.

“Vjerujem da će novi dokumenti koji se otvaraju u različitim arhivima Svete Stolice bolje pojasniti, produbiti i kontekstualizirati različite aspekte pontifikata [Pija XII.]”, dodao je Pagano.

Arhiv je zaprimio više od 150 zahtjeva za pristup koje su uputili znanstvenici diljem svijeta. Maksimalan broj ljudi koji u jednom danu može ući u arhiv je 60.

Pročelnik Vatikanskog apostolskog arhiva rekao je kako brojni povjesničari, posebice židovski istraživači, pokazuju veliko zanimanje za prve godine Pijeva pontifikata koji se odvijao u vrijeme Drugog svjetskog rata. Pagano je rekao kako je među njima i skupina istraživača iz Američkog memorijalnog muzeja holokausta.

Pojedini kritičari tvrdili su kako Pio XII. nije pokazao dovoljan interes za stradanja Židova u Drugom svjetskom ratu, iako je više javnih dokumenata pokazalo njegove sustavne napore da im pomogne.

Jedan od opsežnijih radova o tome je i zbirka od 11 svezaka dokumenata pod nazivom “Djela i dokumenti Svete Stolice vezani za Drugi svjetski rat”, koja je rezultat rada skupine povjesničara oformljenih od strane pape Pavla VI. nakon pokretanja kauze za beatifikaciju Pija XII.

Pagano je izrazio bojazan kako bi u arhiv mogli doći i “slabo pripremljeni” istraživači željni da prije svih drugih iznesu svoje zaključke.

“Ozbiljan istraživač bi trebao računati na oko 10 godina izučavanja”, zaključio je Pagano.

Ivo Džeba | Bitno.net